Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

L’Ajuntament d’Alcarràs ha restaurat una vitrina d’estil alfonsí que estava a la Casa de Montagut

Amb la col•laboració del Departament de Cultura de la Generalitat s’ha pogut portat a terme aquesta restauració

El moble que es troba a la casa de Montagut, es pot classificar com una vitrina d’estil alfonsí (1870-1900), és un moble rectangular amb quatre potes de secció quadrada amb acanalats que el sustenta. Té dues portes amb vidre transparent, i dues lleixes interiors. Els tancaments són de llautó daurat. Com a decoració es troben dues balustres tornejades als laterals, coronades per uns merlets de secció circular. Entre les portes i la part superior hi ha una talla de baix relleu central amb motius geomètrics i vegetals. Finalment, i coronant el conjunt, hi ha un copet amb decoració vegetal que es prolonga cap a cada un dels costats de les columnes. Aquest tipus de moble podia estar tant al menjador per guardar tèxtil i vaixella, com a la cuina per guardar aliments i estris de cuina. Com que té el resguard dels vidres podria funcionar per guardar-hi objectes d’exposició o bé de valor. Es desconeix la ubicació exacta d’aquesta vitrina dins la casa de Montagut.

 

ABANS DE LA RESTAURACIÓ

La vitrina es trobava exposada als canvis climàtics d’una estança en desús i amb obertures a l’exterior, fet que havia provocat un estat de degradació acusat.

 

El moble tenia una capa generalitzada de pols i brutícia, restes d’animals, excrements i altres dipòsits adherides a la superfície, tan a l’interior com a l’exterior. Hi havia atac de xilòfags en zones puntuals.

 

El moble es trobava completament desmuntat i sense cohesió, fet que en dificultava la seva correcta lectura.

 

El paper que tapava les lleixes es trobava en molt mal estat i gairebé tot perdut, per tant, ha estat impossible conservar-ne cap tram.

 

 

Amb aquesta intervenció s’ha pretès recuperar l’estabilitat del conjunt perduda al llarg del anys i que en feia perillar la seva pervivència. Tots els tractaments s’han fet seguint les premisses a dalt descrites i els sistemes de protecció personal necessaris per a cada intervenció.

 

El moble ha estat restaurat durant els mesos de juliol a novembre de 2021, a càrrec de la restauradora local Mireia Cañadell Esterri.

DESPRÉS DE LA RESTAURACIÓ

 

 

  INFORME DE CONSERVACIÓ I RESTAURACIÓ DE LA VITRINA ALFONSINA DE MONTAGUT

 

 

 

VITRINA MONTAGUT LOGO DEP

 

 

 

 

arxivat sota: