Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

On som

Situació

 

Alcarràs és un dels municipis que integren la comarca del Segrià. Situat a l'extrem de ponent de la comarca, en contacte amb el Baix Cinca i limita amb els termes de Saidí i Fraga, ambdós del Baix Cinca, i amb els segrianencs de Torres de Segre, Sudanell, Gimenells,el Pla de la Font i la capital Lleida, de la qual està només a 8 quilòmetres.

 Segons les dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), Alcarràs té una població de 9.026 habitants. Aneu a l'IDESCAT 

 El terme s'estén des de la dreta del Segre (límit SE del territori), que continua pel pla segrianenc, fins al sector de plataformes seccionades en turons i plans que separen les conques del Segre i del Cinca (serra del Coscollar, de direcció N-S i 301 m d'altitud), fins a l'ampli terme de Vallmanya, a ponent d'aquesta serra, ja de la conca del Cinca. Al sector septentrional, on hi ha les terres de Montagut, s'eleva per la Serra Grossa també fins a 300 m. Reguen el territori els canals de Pinyana i d'Aragó i Catalunya i, en terres properes al Segre, la sèquia de Remolins. Per tal d'assegurar el regatge en èpoques de sequera, el terme és ple de basses i pantans, entre els quals cal destacar el pantà de l'Arròs i les basses de Don Laureà, de Teresa i de la Brisa.

 La Vila d’Alcarràs es caracteritza per una economia basada principalment en l’agricultura i la ramaderia, encapçalant la llista de municipis amb el cens agrícola més important de Catalunya. Això no obstant, en els darrers anys també s’ha rodejat d’una xarxa de polígons industrials extensa, en la qual s’hi aplega indústria agroalimentària, de serveis.

 La principal via de comunicació és la carretera N-IIa, que enllaça la població amb Lleida i Fraga. El modern traçat de la N-II (actual autovia A-2), construït per evitar el pas d'aquesta per el nucli urbà de Lleida, passa a septentrió del poble. Una carretera el comunica amb els pobles de Vallmanya, Gimenells i Almacelles. Un camí mena a Montagut, i una pista des de Vallmanya porta ben a prop de Saidí. Pel sector NE del terme passa la via del ferrocarril de Barcelona a Madrid i el tren d'alta velocitat entre aquestes dues ciutats.

 La seva situació estratègica, enllaç entre la Península Ibèrica i Europa, i la seva moderna i potent xarxa de comunicacions, li confereixen unes grans possibilitats d'accedir fàcilment a les grans capitals i centres de negocis europeus.

 Les distàncies d'Alcarràs a altres ciutats són: a Lleida 8 Km., a Barcelona 150 Km., a Saragossa 140 Km., a Osca 100 Km., a Tarragona 100 Km., a Madrid 450 Km., a la frontera francesa 270 Km., a València 325 Km.