Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Església Mare de Deú de l'Assumpció

Un temple que amaga molta història al seu interior

El temple d'Alcarràs és un edifici de tres naus amb una curiosa planta trapezoïdal, d'estil neoclàssic, medeix trenta set metres de llargada i vint-i-dos d'amplada. El cimbori és de 10 metres de diàmetre i amb una alçada de 6 metres al seu punt central. L'Església és una construcció barroca que presenta algunes peculiaritats, però la que hem de destacar des del punt de vista històric, és la seva edificació sobre les restes del primitiu castell.Església Mare de Deú de l'Assumpció

L'antic castell d'Alcarràs estava situat al mateix indret que l'actual església parroquial, no obstant el seu perímetre era quelcom més ampli, doncs s'han trobat restes vora " el Fortí" que testifiquen l'existència d'una construcció possiblement de caire militar.

Sota el paviment de l'església, es conserven encara en perfecte estat, almenys quatre compartiments de la fortalesa. La fortificació sofrí danys molt importants durant les guerres de Joan II, i s'inicià una decadència que no s'aturaria fins que, a la segona meitat del segle XVII, va ser enderrocada per a construir al seu badiu el temple parroquial. Va ser el Comte de Fuentes, aleshores Senyor d'Alcarràs, qui cedí el castell com a lloc idoni d'emplaçament. En la construcció d'alguns murs de l'església s'aprofitaren alguns fragments dels de l'antic castell, i amb la participació dels fidels a jova i amb l'aportació en fruits proporcional a llurs collites es va construir l'església.
La pedra emprada en la construcció, a més de l'aprofitada de l'enderrocat castell, es portar de la pedrera de Saidí. Per la data que apareix gravada en un dels carreus de la façana, sabem que la construcció del temple finalitzà l'any 1786.