Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Tremosa vaticina que els projectes d’aprofitament solar i la riquesa agrícola del terme poden fer d’Alcarràs “la Califòrnia d’Europa”

Alcarràs pot arribar a convertir-se en “Califòrnia d’Europa” si els projectes que permetran instal·lar a la zona de Montagut 7 plantes de producció d’electricitat mitjançant energia solar amb una capacitat total de 350Wp arriben a bon terme i es combinen amb la riquesa agrícola, ramadera i industrial del municipi. Així ho opina Ramon Tremosa, el conseller d’Empresa i Coneixement del Govern de la Generalitat. Tremosa ha estat rebut en visita oficial aquest matí a l’Ajuntament per la Corporació Municipal i ha pogut conèixer aquests i altres projectes de futur que impulsa el consistori.

19/02/2021

Tremosa vaticina que els projectes d’aprofitament solar i la riquesa agrícola del terme poden fer d’Alcarràs “la Califòrnia d’Europa”
Jordi Janés amb Ramon Tremosa

Els dos projectes d’aprofitament solar en marxa al municipi han estat avalats ja amb informes favorables per la Ponència d’Energies Renovables del Govern de la Generalitat, ocuparan unes 400 Ha, són responsabilitat de dues firmes de prestigi contrastat al sector i, ara mateix es troben en fase prèvia a la preceptiva informació pública.

 

“S’estan realitzant els estudis edafològics que han de permetre conèixer les característiques del sòl que s’ocuparà, el qual ja sabem no és òptim des del punt de vista agrari, fet que el fa idoni per aquest tipus d’aprofitament. A més a més, en concentrar-se en una mateixa àrea, l’impacte visual de les plantes es redueix. Volem combinar aquesta nova forma sostenible de producció d’energia, riquesa i feina pel municipi amb la nostra fortalesa ramadera, agrícola i agroindustrial, les quals han fet d’Alcarràs un dels municipis més dinàmics del territori” ha explicat l’alcalde, Jordi Janés.

 

El projectes de producció d’electricitat mitjançant l’energia del sol prevists a Alcarràs són, per la seva envergadura, els més grans del seu tipus de tot Catalunya, un fet que Tremosa ha destacat: “Parlem d’un projecte que, de fet, podria arribar a ser el projecte estrella del Departament d’Empresa i Coneixement i que pot, de ben segur i combinat amb les altres fortaleses, fer d’Alcarràs una Califòrnia a Europa”. Fins i tot, i així ho ha destacat el primer tinent d’Alcalde, Manel Ezquerra, el projecte té un vessant cultural: “les plantes s’ubiquen a Montagut, una zona del municipi que va ser latifundi de l’església i que es va acabar repartint entre diferents petits propietaris que han estat el fonament principal del nostre desenvolupament. A la zona existeix un immoble, la Casa dels Canonges, que és propietat municipal, ara procedirem a consolidar i que les empreses promotores valoren ajudar a convertir en un equipament tipus centre d’interpretació vinculat als parcs solars”. Durant la seva construcció –es completarien amb nou mesos de treball- les plantes projectades podrien arribar a ocupar fins a un miler d’operaris. “Un cop enllestides, donaran feina a moltes empreses de manteniment i hem aconseguit dels promotors el compromís de fer que aquestes siguin empreses del municipi i la seva àrea d’influència”, explica l’alcalde, Jordi Janés.

 

 

 

Un municipi dinàmic i en creixement

La visita de Ramon Tremosa al consistori ha servit Janés per apropar al conseller a la realitat d’un municipi que, en poc més de 20 anys, ha passat dels 6.000 habitants fins als més de 10.000 actuals i que, pel seu pes demogràfic, és actualment el sisè de la demarcació i és, tot i no gaudir de la condició de capital comarcal, un dels més dinàmics del territori.

 

“Alcarràs no és capital de comarca, però funciona com a centre de serveis d’una extensa àrea que anomenem Baix Segrià. Tenim 40.000 caps de boví i 180.000 de porcí i també produïm fruita excel·lent que s’exporta arreu. La carn arriba fins a llocs tan exigents com ara Abu Dhabi i, per això, necessitem bones connexions amb el Port de Tarragona i una capacitat adequada de recepció i emmagatzematge de mercaderies allà, perquè també exportem, en casos com aquest d’Abu Dhabi el qual he citat, vedelles vives”, ha explicat l’alcalde.

 

Janés també ha recordat que, a Alcarràs, “es viu del camp” i que, aquest fet, és una “garantia davant crisis econòmiques” perquè “un sector primari fort genera feina de qualitat i permet diversificar l’economia amb empreses de serveis que satisfan les necessitats dels productors ramaders i de les explotacions agràries que, com les del sector fructícola, generen cada campanya feina per a més de 3.500 persones temporeres, moltes de les quals, en disposar d’una feina continuada aquí, s’han instal·lat definitivament al poble”. A Alcarràs, ha explicat l’alcalde, “hi ha cinc polígons industrials i, també, hem fet una ferma aposta per la sostenibilitat amb plantes de cogeneració i gestió de purins, plantes de compostatge i, també, plantes solars com les que ara s’instal·laran al municipi i un sistema Porta a Porta de recollida d’escombraries que ha fet de nosaltres un dels municipis que més reciclen de tot Catalunya” Per tirar tot plegat endavant, ha destacat l’alcalde, “necessitem la complicitat de les administracions de rang superior en forma d’ajuda i subvencions. Nosaltres, per la nostra part, seguirem fent tot el que sigui a la nostra mà per seguir, com fins ara, generant riquesa per tot el país”.