Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Torra analitzarà la crisi de la fruita dolça amb una taula al Palau de la Generalitat com la convocada per garantir el futur del Mobile a Barcelona

La pagesia és un sector estratègic i, en conseqüència, la crisi de preus que amenaça el seu futur s’ha d’abordar amb els mateixos instruments que s’han emprat per fer front a circumstàncies que, com la suspensió de l’edició 2020 del Mobile World Congress prevista a Barcelona, tenen impacte sobre tota la economia del país. Així ho considera el President de la Generalitat Quim Torra, qui avui ha visitat Lleida per conèixer de primera mà i per boca dels alcaldes dels municipis fructícoles i les organitzacions sindicals i empresarials del sector la situació d’un sector que està vivint segons els sindicats agraris “la més greu crisi dels darrers trenta anys”. En conseqüència, i per abordar-la, el Govern convocarà en properes dates una taula d’alt nivell idèntica a la que aquesta setmana s’ha reunit per tal de garantir la continuïtat futura del Mobile World Congress a casa nostra.

19/02/2020

“Jo he tingut la sort de viure durant dos anys a Suïssa i; allà, al país de les grans empreses financeres, una família pot desenvolupar de manera digna i rendible el seu projecte vital amb una granja de vaques amb divuit caps. A Catalunya, hem de ser capaços de que això també sigui possible, perquè jo, que vinc de comarques, no puc entendre Catalunya sense pagesos. Per això, analitzarem plegats la situació amb una taula al Palau de la Generalitat com la que hem convocat amb motiu de la suspensió del Mobile World Congress d’enguany”, ha explicat el President, que s’ha compromès també a impulsar des del Parlament una moció en favor de la pagesia catalana i els productes de la terra que s’haurà d’aprovar també a diputacions, ajuntaments i consells comarcals.

 

L’anunci ha estat valorat molt positivament per l’alcalde d’Alcarràs, Manel Ezquerra, qui avui ha estat felicitat pel President per haver impulsat des de la nostra vila i juntament amb la resta de l’equip de govern municipal i les organitzacions del sector un moviment unitari que reivindica el dret dels pagesos catalans a viure dignament amb la seva terra i la seva feina “amb respecte per les institucions i tot seguint els protocols i els canals formals perquè entenem que, per la pagesia, hem d’anar tots plegats donat que la seva crisi afecta tot el territori del qual és motor econòmic”. Així ho ha recordat avui Ezquerra a la reunió celebrada a Lleida a la qual Torra i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, han pogut conèixer directament i per boca dels propis pagesos i alcaldes de la fruita dolça l’impacte que, a les economies locals i familiars està tenint una crisi de preus que dura ja des de fa cinc anys i que va esclatar tot coincidint amb el vet rus a les importacions de productes agroalimentaris procedents de la Unió Europea.

Celeritat en els pagaments

La celeritat en els pagaments dels ajuts pendents de rebre i vinculats a plans d’arrencada d’abast català ja activats, l’activació de noves línies de finançament en condicions avantatjoses que puguin permetre iniciar la campanya 2020 sense posar en risc el patrimoni de les famílies pageses i l’aprovació de plans de reconversió varietal d’abast estatal són, juntament amb bonificacions fiscals als mòduls de l’IRPF, les quotes de la Seguretat Social i l’IBI rústic són algunes de les solucions que, a curt algunes i a mig i llarg termini la resta, plantegen les organitzacions sindicals i empresarials fructícoles per l’actual crisi. Així s’ha traslladat avui al President Torra i la consellera Jordà i, tots dos, s’han compromès a fer efectius els pagaments pendents en les properes setmanes.

 

Pel que fa a les línies de finançament; Jordà ha avançat que, mitjançant l’Institut Català de Finances, es posaran a disposició dels pagesos crèdits d’entre 5.000 i 60.000 euros a baix interès i amb avals públics. De la mateixa manera, des de la Generalitat es continuarà exigint a l’Estat l’activació de plans d’arrencada o reconversió varietal d’abast estatal per reduir el volum de fruita dolça que arriba cada any als mercats amb l’objectiu de pressionar els preus a l’alça.

Visita institucional

Un cop finalitzada la reunió a Lleida, Quim Torra s’ha traslladat fins Alcarràs on ha estat rebut a l’Ajuntament pels grups municipals de Sempre Alcarràs, Junts per Alcarràs i el Partit Socialista de Catalunya, ha signat al llibre d’honor i ha rebut com a regal institucional un lot de productes de la terra. Torra, de nou, ha reivindicat el valor de la pagesia com a vertebrador del territori i ha pogut conèixer la realitat de la vila i la seva història pagesa durant un breu passeig per la població i una visita al Centre d’Interpretació del Món Rural d’Alcarràs (CIMRA).