Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Pepet i Marieta posen la banda sonora a la Festa Major d’Estiu d’Alcarràs

Pagesos, fruita, balls populars, pubilles i hereus, gent mudada, lifares, garrotins, amoríos d’estiu i, sobretot, la seva particular manera d’entendre la música i les festes majors són els ingredients que Pepet i Marieta, el singular combo de les Terres de l’Ebre, ha barrejat per crear Alcarràs, on vas, la cançó que aspira a convertir-se en himne oficial de la Festa Major d’Estiu d’enguany al nostre poble. La cançó, i el videoclip original de l’alcarrassí Carles Gòdia que l’acompanya, s’estrenaran la setmana vinent als perfils i pàgines de l’Ajuntament d’Alcarràs, la Comissió de Festes i el propi grup en una primícia que es programa a pocs dies de l’inici de les Festes, que enguany se celebren del 26 al 30 d’agost. El mateix dia 26, tot just després del pregó i la proclamació de pubilles i hereus, Pepet i Marieta oferiran un concert a la plaça del Mercat al qual estrenaran la cançó.

14/08/2020

Pepet i Marieta posen la banda sonora a la Festa Major d’Estiu d’Alcarràs
Pepet i Marieta

La visita de Pepet i Marieta a Alcarràs no és la primera que la banda ebrenca ha realitzat a una vila amb la qual; explica Josep Bordes, el cantant del grup; mantenen una relació molt estreta: “De fet, hi ha una vinculació familiar, perquè la meva mare va vindre a Alcarràs de jove per aprendre a brodar. És cert que hem tocat aquí varies vegades, però, a mi particularment, m’ha fet molta il·lusió aquest encàrrec de la cançó de la Festa Major d’enguany. En certa manera, puc dir que ara és com si tanquéssim un cercle. A més a més, aquí a les Terres de Ponent, la gent de l’Ebre ens trobem quasi com a casa. La parla és molt semblant i la gent és especial. De fet, sempre es diu que el nostre territori es va repoblar amb gent de Ponent i això, encara avui, es nota. Per nosaltres és tot un honor i un plaer participar a la Festa Major”.

 

 

 

 

La cançó, explica el cantant de Pepet i Marieta, barreja situacions, personatges i sentiments que es repeteixen a les festes majors d’arreu amb elements singulars alcarrassins i la mixtura ha permès acompanyar la peça d’un vídeo, original de Carles Gòdia, artista i creador del cartell de la Festa Major d’Estiu d’Alcarràs d’enguany. “És un vídeo especial que trobo acompanya molt bé a la cançó. És, de fet, la translació perfecta del tema al llenguatge visual. L’estrenarem la setmana vinent a xarxes”.

 

Alcarràs, on vas és el resultat d’un encàrrec que es va fer, explica Gerard Companys, regidor de Festes, en un moment al qual la possibilitat d’haver de cancel·lar la Festa Major d’Estiu d’enguany era una possibilitat. Aquesta circumstància, va decidir el consistori a fer un pas endavant per tal que, fos quin fos el desenllaç de tot plegat, existís un element –en aquest cas la cançó- festiu del qual tothom en pogués gaudir: “Ha estat un any complicat i ens hem hagut d’enfrontar a situacions d’incertesa. Finalment, la Festa Major d’Estiu se celebra i tots podrem gaudir en directe de la cançó dels Pepet i Marieta, però si no hagués estat així, n’hauríem pogut gaudir d’una altra manera. Les festes majors són un espai de socialització i fan poble, Per això, dins d’un context de màxima garantia sanitària, hem decidit celebrar-la”, explica el regidor.

 

Josep Bordes, el cantant de Pepet i Marieta, destaca el que ell considera “valentia” amb la qual treballa l’ajuntament d’Alcarràs: “Ells tenien clar que calia, fos quina fos la situació aquest mes d’agost, una expressió que es vinculés a la Festa Major i van triar encarregar-nos aquesta cançó. Nosaltres, com a músics, estem molt agraïts i considerem que Alcarràs és un exemple. Les festes majors són cultura però, també, són el pa de moltes persones i en un any ple de cancel·lacions, cal reconèixer l’esforç que fan consistoris com l’alcarrassí. Vivim dins d’una situació plena de contradiccions a la qual veiem com les platges i els centres comercials estan plens i, en paral·lel, moltes festes populars es cancel·len quan no caldria si s’organitzessin amb mesures de seguretat com, per exemple, les previstes a la Festa Major d’Estiu d’Alcarràs. Els riscos, a una festa major ben organitzada, són molt inferiors als que acceptem en altres espais i situacions”, explica.

 

Un complet programa

A banda de amb la cançó i el concert de Pepet i Marieta, la Festa Major d’Estiu 2020 arriba a Alcarràs amb un complet programa al qual no faltaran propostes de qualitat per tots els públics  com el concert dels Xiula i l’espectacle A la Fresca el dia 27, concerts de grups locals com Mototrös i actuacions de solistes com Kelly Isaiah. Igualment, orquestres de reconegut prestigi com ara Nova Etapa i Pensylvania seran part destacada de la Festa. El teatre, igualment, serà protagonista i, enguany, presenta com a actes principals l’actuació del televisiu Quim Masferrer, que arribarà a la nostra vila el divendres 28 amb el seu espectacle Bona Gent, l’espectacle Contes al Carrer, del grup local Baobap Teatre o la representació Hamelí, de Xip Xap Teatre el diumenge 30.

 

Tots els actes es desenvoluparan dins d’un marc de plena seguretat sanitària i, als principals, se regularà l’accés amb un sistema de reserva prèvia d’entrades gratuïtes. L’objectiu és evitar qualsevol risc, garantir que en tot moment es mantinguin les distàncies de seguretat i que la Festa Major, molt esperada a conseqüència de les situacions viscudes a la vila els darrers mesos, es desenvolupi amb plenes garanties.

 

“És un any complicat al qual operen un seguit de condicionants amb els que mai ens havíem trobat abans a l’hora d’organitzar una Festa Major d’Estiu. Tot i això, la Comissió de Festes ha aconseguit superar el repte amb molt compromís, responsabilitat i dedicació i tenim un programa més que digne amb més d’una vintena d’actes. Vull felicitar-los i, també, donar les gràcies a tothom per l’esforç compartit amb el qual garantirem la seguretat i la salut de les persones sense oblidar-nos de les nostres tradicions, perquè la Festa Major d’Estiu és quelcom que no hem de perdre.”, explica l’alcalde Manel Ezquerra.

 

Tot i que el dia 22 se celebren actes previs entre els quals podem citar els concursos de pintura ràpida i dibuix, la Festa Major d’Estiu com a tal no arrenca fins el dia 26 amb la proclamació de les pubilles i els hereus i la lectura del pregó de festes a la plaça del Mercat. A continuació, per tots els assistents, s’ha programat el concert de Pepet i Marieta al qual s’estrenarà Alcarràs, on vas. Enguany, la pubilla de la Festa Major d’Estiu és Jana Bilik Ribes, a qui acompanyen Núria Serra Fernàndez i Estel Ezquerra Vitores com a primera i segona dama d’honor, i l’hereu és Nil Bonet Sumalla, a qui acompanyen com a primer i segon cabaler Rubén Jiménez Miras i Oriol Farrús Morell.

 

Com a tots els actes programats, la proclamació de pubilles i hereus es desenvoluparà amb aforament limitat. Per tal de controlar-ho, s’ha implementat un sistema de reserva prèvia d’entrades gratuïtes: “Treballem amb un sistema de ticketing segons el qual, per tal d’assistir a determinats actes, cal fer una reserva prèvia. Cada família, en principi, té dret a quatre passis, tot i que, en el cas de famílies més àmplies, activarem els protocols que faci falta per garantir la seguretat i que tothom pugui gaudir dels actes en família. Les persones han de recollir les invitacions a Lo Casino a partir els dies 17 i 18 o reservar-les a www.alcarras.cat/entrades els dies 19 i 20. Procedim així, reservant dos dies per recollida presencial, amb la voluntat de donar més facilitats a la gent del poble i que ningú no resulti penalitzat per no disposar d’accés a la xarxa. Com que l’aforament és limitat, respectarem l’ordre de sol·licituds rebudes”, explica Gerard Companys, regidor de Festes.

 

El context general de pandèmia obliga, però a un sobreesforç pel que fa a mesures de seguretat, les quals han estat implementades pel consistori amb l’objectiu de garantir en tot moment una resposta adequada davant de qualsevol avinentesa i uns nivells de prevenció màxims. Així, l’ús de la mascareta serà obligatori a tots els espais, excepte a actes com la pedalada popular de divendres 28, i es prendrà la temperatura a totes les persones assistents als diferents actes. Es recomana, igualment, que si algú percep en sí mateix qualsevol símptoma compatible amb la Covid-19 es quedi a casa tot i disposar d’entrada gratuïta i que, en tot moment, es mantingui la distància física de seguretat entre persones.

 

“Demano a tothom comprensió i, per avançat, agraeixo el compromís dels alcarrassins i alcarrassines, que ens ajudaran a gaudir d’una Festa Major d’Estiu amb totes les garanties sanitàries i amb actes per tots els públics. També vull donar les gràcies a la Comissió de Festes, que ha fet una tasca excel·lent com cada any, però que, a més a més, ha sabut arribar enguany a un equilibri que ens permetrà gaudir d’una Festa Major d’Estiu singular però, de ben segur, satisfactòria. Em consta que, per moltes persones, ha estat un any difícil, especialment pels qui van triar fer de la Cultura la seva forma de guanyar-se la vida. Per ells, i per tothom, organitzem aquesta Festa Major d’Estiu i la cançó de Pepet i Marieta volem que esdevingui un símbol. Ara arriba el moment de fer un parèntesi i gaudir del poble, la companyia de les persones a qui estimem i d’un programa dissenyat per fer gaudir a tothom de manera segura. Ningú no ha de tenir por de participar a allò que li vingui de gust, nosaltres ens encarreguem de garantir la seguretat de tothom”, explica el regidor de Festes.