Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Museu d'Estris Agrícoles per Alcarràs

15/02/2012

L’Ajuntament i la Cooperativa del Camp d’Alcarràs promouran un museu d’estris agrícoles
L'equip que ha participat al curs de restauració d'estris.

 L’Ajuntament i la Cooperativa del Camp d’Alcarràs impulsaran un museu d’estris agrícoles en un espai d’aquesta mateixa cooperativa, per tal de donar a conèixer les feines que es feien al camp en l’antiguitat. Això serà possible després que un ciutadà de la Vila, Claudio Gòdia, hagi cedit al municipi 346 utensilis del camp, la majoria dels quals pertanyen a la primera meitat del segle XX i finals del XIX, però també n’hi ha que tenen més de 200 anys d’antiguitat i fins i tot de l’època romana. Aquests estris són una mostra real de com es portaven a terme les tasques al camp, en una zona predominantment agrícola.

 La regidora d’Ensenyament i Patrimoni Històric, Marina Forcada, ha explicat que aquest projecte s’ha iniciat aquesta setmana amb una primera fase, que consisteix en la restauració d’aquestes eines per part de la ciutadania, a través d’un curs de restauració. D’aquesta manera, s’implica també el veïnat, que, a més a més, aprendrà de la mà d’un expert les tasques de recuperació d’estris de fusta, ferro i cuir. 

A l’acte d’inici del curs hi va assistir també el president de la Cooperativa del Camp d’Alcarràs, Felip Saló i el veí que ha fet la cessió d’aquests instruments. Els formen part de diferents grups, segons les tasques per a les quals s’utilitzaven. Així hi ha els de pesatge (bàscules i balances...); els cistells i recipients; les forques i eines de l’era; les ensulfatadores; fanals i llums; morrions, cordatges, collars i varis per cavalls, ases i bous; estris de casa; trames per animals; falç, aixades, pics, serres i destrals; jous i estris per animals de tir; màquines per a la collita; trills; eines per a la sembra i la plantació; arades; carros; màquines per fer vi; i corrons de pedra.