Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

L’alcalde Janés demana a Sánchez que reguli per llei el preu dels tests d’antígens i es comprometi a garantir-ne un millor abastiment arreu

L’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés, demana al president del govern de l’Estat, Pedro Sánchez, que reguli “per llei” el preu dels tests d’antígens “de la mateixa manera que es va fer amb les mascaretes” i es comprometi alhora a garantir-ne un millor abastiment d’aquest element, que aquests dies se n’ha mostrat com pràcticament de primera necessitat. Aquesta mateixa setmana, Janés ha remès una carta a Sánchez demanant-li.

05/01/2022

L’alcalde Janés demana a Sánchez que reguli per llei el preu dels tests d’antígens i es comprometi a garantir-ne un millor abastiment arreu
Imatge d'un test

La situació generada per la nova variant òmicron del coronavirus ha disparat a Catalunya i a territoris veïns la demanda de tests d’antígens d’autodiagnòstic, els quals es comercialitzen a preus que varien entre els 5 i els 12 euros i poden, en alguns casos, a superar aquesta xifra. Davant de tot plegat, l’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés demana a les autoritats competents en la matèria que se’n reguli el preu i, així i per fer-ho, ha remès una carta a Pedro Sánchez, president de l’executiu estatal, per demanar-ho formalment: “la situació a hores d’ara no és la millor i la demanda de tests d’aquesta mena creix dia a dia i, a més a més de començar a ser difícil trobar-ne, el preu es dispara. Fins fa no gaire, els preus oscil·laven entre els 5 i els 12 euros, però com que a moltes farmàcies s’han esgotat, n’hem tingut coneixement de casos de persones que n’han hagut de pagar més diners Com a alcalde d’Alcarràs i com a ciutadà, considero que les autoritats haurien de fixar un preu màxim per llei, igual que es va fer amb les mascaretes. No n’hi ha prou amb no aplicar-ne l’IVA perquè parlem d’un element el qual se n’ha demostrat aquests dies com de primera necessitat”, explica l’alcalde alcarrassí.

 

Comparació amb altres països

A Catalunya, i arreu de l’Estat, a hores d’ara els tests d’antígens només es poden adquirir a les farmàcies per decisió de l’executiu que lidera Pedro Sánchez, tot i que s’ha demanat que se’n puguin vendre també a altres establiments. La demanda existent i, explica Janés, la inexistència d’una regulació de preus genera una situació d’indefensió del consumidor: “les farmàcies fan la seva feina, però al mercat no n’hi ha suficients tests disponibles per satisfer la demanda. Tenim constància de situacions en les quals determinats intermediaris fixen preus abusius els quals després es traslladen al consumidor, perquè el punt de venda no pot assumir-ne en solitari la despesa addicional derivada d’una situació generada per un executiu estatal que ha badat. He enviat una carta al president Sánchez com a alcalde d’Alcarràs, em consta que, des d’altres administracions locals se n’ha fet el mateix i vull fer palesa la inquietud de les alcarrassines i alcarrassins. Esperem que, si les queixes i peticions són nombroses, es prengui una decisió i es reguli per llei el preu dels tests o se’n doni llum verda al Govern de Catalunya per fer-ho”. Janés recorda que a països veïns com ara França, Alemanya o Portugal els preus dels tests són molt més econòmics: “el cost d’aquests elements ronda els 2 euros i a Alemanya, Portugal o França se’n poden trobar a la venda per menys de 3. A Itàlia, però, la situació és similar a la nostra La salut de les persones no pot ser objecte de mercadeig, per això li demanaré a Sánchez que reguli el preu dels tests i garanteixi la disponibilitat”.