Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

L’Ajuntament d’Alcarràs flexibilitzarà horaris a l’Escola Bressol Municipal i adaptarà els serveis a les necessitats de les famílies

L’equip de govern de l’Ajuntament d’Alcarràs flexibilitzarà els horaris de l’Escola Bressol Municipal d’Alcarràs (EBMA) i també implementarà les mesures necessàries per garantir que el centre pot prestar servei durant el mes de juliol. Tot plegat, es farà amb respecte ple al projecte educatiu que, des de l’obertura d’aquest centre escolar, ha permès l’EBMA convertir-se en referent comarcal pel que fa a l’educació dels infants de 0 a 3 anys. Aquesta setmana, amb una trobada amb una vintena de pares i mares del centre i una reunió amb l’equip docent, es finalitza la tasca de recollida d’opinions que forma part del procés participatiu que va activar el consistori aquest mes de febrer amb la voluntat d’augmentar encara més la qualitat de l’Escola Bressol Municipal d’Alcarràs (EBMA).

10/03/2021

L’Ajuntament d’Alcarràs flexibilitzarà horaris a l’Escola Bressol Municipal i adaptarà els serveis a les necessitats de les famílies
Reunió amb famílies de l'escola bressol

“Parlem amb tots els membres de la comunitat educativa i ho fem perquè entenem que l’etapa educativa 0-3 anys, tot i no ser obligatòria, és fonamental. L’educació és una inversió de futur i, com a tota inversió que es fa amb diners públics, s’ha de fer amb les persones i el seu benestar com a objectiu i la sostenibilitat com a criteri. Flexibilitzarem horaris i adaptarem serveis tal com se’ns demana i mantindrem el projecte educatiu, el servei de menjador amb cuina pròpia i productes km. 0 i mantindrem l’equip de professionals. L’EBMA mai es convertirà en una guarderia, però hem de reinventar-nos per revertir una situació que, en cas de mantenir-se, pot complicar les coses a mig termini. Hem detectat que hi havia famílies que optaven per altres centres de les rodalies perquè aquí demanaven canvis que, fins ara, no s’havien implementat”, explica l’alcalde, Jordi Janés.

 

 

55 alumnes per 74 places i 8 mestres

A hores d’ara, al centre assisteixen de manera regular uns 55 nens i nenes tot i que l’escola es va dimensionar en el seu moment per un total de 74. La situació, derivada dels canvis sociodemogràfics viscuts al municipi en els darrers anys, ha permès que la ràtio d’alumnes per docent sigui inferior a les xifres que es fixen per les escoles bressol des del Departament d’Educació. Així, i a hores d’ara, al centre hi ha 8 mestres i 5 grups quan, allò que s’aconsella des d’Educació és comptar amb un docent amb categoria de mestre per cada grup complementat amb un docent de suport per cada tres grups d’alumnat.

 

“La situació, abans d’activar-se el procés participatiu, era aquesta i, com es pot veure, complíem i complim amb escreix el que s’especifica des del Departament d’Educació per aquest tipus de centres educatius públics. La situació a la qual ens trobem a hores d’ara implica una millora substancial en la qualitat del servei per l’alumnat usuari, però érem conscients que, si es continua curs rere curs sense cobrir el total de les places, se’ns pot arribar a generar un dèficit a llarg termini i, per això, s’ha obert aquest procés de reflexió. Per responsabilitat en la gestió dels recursos, calia optimitzar aquest servei. Ara ja tenim respostes i, amb la flexibilització d’horaris i una campanya de promoció que s’activarà, esperem assolir de nou l’equilibri”, explica Dolors Gòdia, regidora d’Educació.

 

El primer, les persones

 

Davant d’aquesta situació, recorda l’alcalde, Jordi Janés, es va decidir encetar el procés de participació que ara encara la seva recta final: “per això el vam activar i hem aconseguit el que es pretenia tot i que va haver determinades persones que no ho van entendre: ara sabem què s’ha de fer per aconseguir un volum més gran de matriculacions i aquest equilibri que tothom vol. Les famílies demanen més flexibilitat a l’hora d’entrar pel matí i a la tarda i també ens demanen, per exemple, que hi hagi servei el juliol, un mes al qual, per la nostra condició de centre agrari, les famílies han d’afrontar una càrrega de feina la qual complica la conciliació familiar. Nosaltres respondrem a aquesta demanda i a la resta de les que se’ns han formulat perquè, el primer de tot, són les persones”.