Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Janés reclama una reunió amb Educació per solucionar els problemes de sobreocupació a les aules d'Alcarràs

L'alcalde d'Alcarràs, Jordi Janés, ha demanat una reunió urgent amb el conseller d'Educació, Josep González Cambray, per posar solució als problemes de sobreocupació a les aules que pateixen els col·legis i l'institut d'Alcarràs. Janés reclama la finalització de les ampliacions iniciades a l'Escola Comtes de Torregrossa i a l'INS Alcarràs, així com la projecció urgent de l'institut-escola que la conselleria es va comprometre a dur a terme davant la necessitat de places als centres educatius del municipi.

31/08/2022

Janés reclama una reunió amb Educació per solucionar els problemes de sobreocupació a les aules d'Alcarràs
L'inici del curs al Parc del Saladar, el 2021

A les portes del curs escolar, els centres educatius d'Alcarràs es troben sobreocupats en un 20% de mitjana, i està previst que aquest dimecres vinent comencin el curs 555 alumnes a l'INS Alcarràs, 550 a l'Escola Parc del Saladar i 491 a l'Escola Comtes de Torregrossa. Per això, el consistori reclama al Departament d'Educació que dugui a terme les ampliacions amb les quals ja es va comprometre ara fa dos anys i que encara estan a l'espera de ser acabades.

 

L'Ajuntament denuncia la situació que es viu als centres educatius

Janés lamenta la situació que viuen alumnat i professorat als centres educatius de la capital del Baix Segrià, en què hi ha algunes classes que s'han de dur a terme als passadissos, com a l'Escola Comtes de Torregrossa, o s'ha hagut de prescindir d'algunes aules específiques, com la de música o la d'informàtica, per fer-hi classes, com al Parc del Saladar, davant la manca de capacitat de les aules actuals.

 

L'alcalde d'Alcarràs explica que aquesta situació es veu agreujada a l'hora de dinar, en què els menjadors dels centres educatius no tenen la capacitat per acollir-hi a la vegada tots els alumnes que hi ha, de manera que hi ha grups que han de dinar a l'aula, mentre que el professorat ho ha de fer al claustre. En el passat curs escolar, al Parc del Saladar l'alumnat ja havia de dinar al gimnàs davant la manca d'espai i, aquest curs, s'hauran de buscar noves alternatives davant la necessitat d'utilitzar aquest espai per fer-hi activitats esportives. Es tracta d'una situació que per a Janés "fa que l'atenció a l'alumnat sigui pitjor, genera tensió entre el professorat, i també entre els pares i mares dels alumnes, que veuen que els seus fills i filles fan classe atapeïts".

 

Un fet que el municipi ha patit els darrers sis anys

L'alcalde d'Alcarràs lamenta que "no es tracta d'un fet puntual d'aquest curs, sinó que ja fa sis anys que ho patim" i alerta que "Alcarràs creix cada dia" i les projeccions indiquen que, en els pròxims anys, la població al municipi continuarà en augment, i, amb ella, la necessitat de places als centres educatius. Igualment, l'alcalde alerta que en els pròxims mesos està previst posar al mercat 270 nous pisos de la Sareb, que actualment s'estan reformant, amb la qual cosa, amb l'arribada de nova població, aquesta pressió cap als centres encara serà més gran. Igualment, els darrers informes d'Educació apunten que l'Institut, que actualment acull 555 alumnes, entrarà en col·lapse en els pròxims anys, en què haurà d'acollir els 550 de l'Escola Parc del Saladar i els 491 de l'Escola Comtes de Torregrossa.

Tres compromisos que el Departament no ha complert

Janés denuncia que el Departament d'Educació no ha complert amb el seu compromís d'acabar l'INS Alcarràs. Es tracta d'un centre que té 25 anys i encara està pendent d'una tercera fase d'obres, que es troben al 33% d'execució des de fa dos cursos, mentre que actualment hi ha alumnat que fa classes en mòduls prefabricats a l'espera d'aquesta ampliació. El més greu per a Janés és que, malgrat que es duguin a terme les obres, l'institut continuarà sobreocupat, a causa del ritme creixent d'alumnes i les poques aules que es guanyen amb l'ampliació. Per això, l'alcalde alerta que no es podran treure els mòduls que inicialment havien de ser de caràcter provisional.

 

El mateix passa a l'Escola Comtes de Torregrossa, que el Departament es va comprometre a ampliar, i segons explica l'alcalde, només s'hi ha instal·lat un mòdul prefabricat amb capacitat per a quatre aules, mentre que l'ampliació segueix pendent. Per solucionar aquest problema de sobreocupació, Educació també es va comprometre ara fa dos anys a construir un nou institut-escola que permetria la fluctuació d'alumnes i el fet d'adaptar les aules per a l'escola o l'institut, segons la necessitat dels diferents centres. No obstant això, aquest nou centre encara està pendent de projecció per part del Departament.