Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Janés demana a la Generalitat que adquireixi Casa Vallmanya i requereix al propietari actual que executi treballs de manteniment per frenar la degradació

L’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés, ha demanat de nou aquest 11 d’agost a la Generalitat que adquireixi Casa Vallmanya per tal de dignificar-la i posar-la al servei del país per reivindicar la figura del president Macià i el seu llegat. Ho ha fet dins del marc de la visita que, per tal de conèixer el patrimoni cultural alcarrassí, ha realitzat Albert Turull, el nou director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Lleida. A més a més, l’alcalde d’Alcarràs ha anunciat que ja ha donat l’ordre per a requerir al propietari actual de l’immoble que realitzi treballs de manteniment per frenar la degradació de la Casa.

11/08/2021

 Janés demana a la Generalitat que adquireixi Casa Vallmanya i requereix al propietari actual que executi treballs de manteniment per frenar la degradació
Casa de Vallmanya

Així, des de l’Ajuntament es requereix a l’actual propietari de la Casa de Vallmanya que, amb la més gran celeritat possible, executi els treballs que siguin necessaris per frenar la degradació de l’immoble, el qual està declarat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) per la seva condició d’exemple dels sistemes de producció agrària i ramadera dels segles XIX i XX i la seva vinculació amb Eugènia Lamarca, dona del President Macià, qui va passar en la finca algunes temporades. L’objectiu del consistori és la rehabilitació integral de l’immoble per poder posar-lo posteriorment al servei de la ciutadania mitjançant un projecte museogràfic, però tot plegat –només la rehabilitació precisa d’una inversió superior al milió i mig d’euros- serà només possible amb la implicació d’administracions de rang superior les quals n’assumeixin un compromís d’inversió per a l’adquisició, la rehabilitació, la museïtzació i el manteniment de la casa. Per això, i amb l’objectiu d’aconseguir com més aviat millor una solució per l’immoble, Janés a tornat a demanar Turull que sigui la Generalitat, mitjançant el Departament que s’escaigui, qui adquireixi l’immoble.

 

Compromís de tothom

 

La compra de l’immoble per part de la Generalitat seria, considera Janés, un primer pas per articular un compromís el qual es podria substanciar en forma de consorci i implicar inversors públics i privats, per recuperar la Casa i posar-la al servei de ciutadania i de la memòria del President Macià. Mentre això es concreta,  l’alcalde considera que ha arribat l’hora d’exigir al propietari el compliment de les seves obligacions i aconseguir que executi una actuació d’urgència per frenar la degradació de l’immoble: “tothom coneixem quin és l’estat actual de la Casa de Vallmanya i és evident que s’ha d’actuar. A hores d’ara, és al propietari a qui correspon fer-ho i després de reiterades peticions i advertències verbals les quals no han estat ateses, he donat l’ordre per a comminar-lo a executar els treballs necessaris per frenar la degradació. Esperem que el requeriment sigui atès i, si no és així, valorarem altres opcions més contundents per salvaguardar aquest BCIL les quals podrien tenir conseqüències econòmiques per a la propietat”.

 

El director dels Serveis Territorials de Cultura, Albert Turull, a Alcarràs

A més a més de la Casa de Vallmanya, Albert Turull ha pogut conèixer també aquest 11 d’agost el Pou de Gel, en el qual està prevista enguany una actuació sufragada amb subvencions de la Generalitat i en la que es va completar aquest 2020 una primera actuació que es va finançar amb dues subvencions del Departament de Cultura que totalitzaven uns 30.000 euros. Turull ha visitat igualment la Casa de Montagut, on continuen les tasques de consolidació prèvies a la rehabilitació que es financen amb una subvenció de 102.000 euros concedida el 2020 pel Departament de Cultura.