"En pro del debat, l’oposició d’opinions i el diàleg en la política", Carta de l'Alcalde
31/03/2017
Els i les que ostentem càrrecs electes i representem a la ciutadania en organismes públics com ho és un Ajuntament hem de ser màxims exemples de persones dialogants, respectuoses amb la divergència d’opinions i ostentadors d’un debat ric i plural. En política, els partits polítics i/o els grups de persones que representen els ciutadans tenen, cadascun, les seves pròpies idees, maneres d’actuar i/o de gestionar els organismes públics. El fet que un grup no pensi com un altre no vol dir que un dels dos hagi de tenir la raó absoluta o el que diu un que s’ha de fer hagi de ser el correcte. Un valor que fa de la política una parcel·la rica i interessant és, precisament, la diversitat de formes de pensar i, per tant, actuar. Seran, en tot cas, la ciutadania la qual cada quatre anys dictamini amb els seus vots quin és el tipus de política que vol per a la seva vila.
He volgut fer aquesta breu introducció per arribar als fets que dimecres passat vam viure al Ple Municipal del qual nosaltres, tots els regidors, en som protagonistes i a on representem al conjunt dels nostres ciutadans. Val a dir que en alguns moments, els càrrecs electes, poder no hem estat a l’alçada, o hem comès errors. Però el que en un Ple, que és l’òrgan més solemne d’un ajuntament, no es pot tolerar és l’actitud mostrada per part del regidor de SA i basada en ‘interrupcions contínues a d’altres regidors’, acusacions reiterades de ‘mentiders’ a l’alcalde i regidors de govern i, sobretot, faltes al respecte a la presidència del ple municipal que és l’alcalde, màxima figura representativa.
Insistim, estem a favor de la disparitat d’opinions, que es posin en debat les diferents maneres de gestionar un ajuntament (econòmiques, socials, culturals, esportives ...). Tots tenim les nostres prioritats, però d’aquí a utilitzar contínuament la paraula ‘falteu a la veritat’, ‘mentiders’, ‘demagogs’, ‘tergiversadors’, hi ha un bon tram de camí. I si fos fruit d’un sol plenari on sempre hi poden haver punts més intensos que d’altres, potser no n’estaríem ara parlant. El problema és quan la reincidència es converteix en la pràctica habitual, en la manera d’actuar.
Al març de 2016, l’equip de govern ja vam fer un prec fent una crida a “una actitud i conducta més assertiva. Això significa mostrar respecte cap als altres per millorar la comunicació entre els/les membres ”. Al ple del passat dimecres es va practicar, per part d’aquest regidor, tot el contrari del que diu aquest punt fins al límit que, com a President del Plenari i amb el Reglament a la mà, em vaig veure obligat a aturar la sessió i expulsar al senyor Ezquerra del ple. Si recordem el Reglament del Ple, aprovat per aquest Ajuntament el 29 de Juny de 2015, trobem un parell de punts on es diu:
6. No s’admetran altres interrupcions que les del president per cridar a l’ordre o a la qüestió debatuda.
- El President podrà cridar a l’ordre a qualsevol membre de la corporació quan profereixi paraules ofensives al decor de la corporació, els seus membres, institucions públiques o de qualsevol persona o entitat. També quan produeixi interrupcions o, de qualsevol altra forma, alteri l’odre de les sessions. Així com quan pretengui fer ús de la paraula sense que se l’hagi estat concedida o una vegada l’hagi estat retirada. Després de tres crides a l’ordre en la mateixa sessió, amb advertiment a la segona de les conseqüències de la tercera crida, el President podrà ordenar-li que abandoni el local on es celebra la sessió, adoptant les mesures adients per fer efectiva l’expulsió.
El reglament és clar i contundent, i qui ha de regular el ple és l’alcalde o president dins la competència que se li ha atorgat i que queda regulada per la llei. Tenim l’avantatge, al nostre Ajuntament, que tots els plens es graven amb vídeo i la ciutadania els pot visionar i, per tant, extraure les seves pròpies conclusions.
El Saló de Plens de l’Ajuntament d’Alcarràs ha estat al llarg de la seva història la taula de debat i confrontació d’idees dels diferents representants dels alcarrassins. Tots ells, hagin estat del partit que hagin representat, ens han de merèixer el nostra màxim respecte i fins i tot admiració per dedicar temps de la seva vida a la política, a, en definitiva, treballar pels ciutadans i contribuir a que la seva vida quotidiana al municipi pugui ser el millor possible. Per tant, des d’aquest text, faig una crida a que tots i cadascun dels regidors siguem garants del diàleg en la diversitat, mantinguem les formes i el to en favor de la riquesa del debat.
Miquel Serra, Alcalde d’Alcarràs