Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Els municipis de la fruita dolça reclamen a l’Estat bonificar l’IRPF i les quotes de la Seguretat Social als pagesos i compensacions per l’IBI rústic que permetin reduir el rebut als agricultors

Més de vuitanta ajuntaments lleidatans productors de fruita dolça; els sindicats agraris Unió de Pagesos, Asaja i JARC; la Plataforma en Defensa de la Fruita, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i la associació empresarial Afrucat han dirigit avui missives a Ramon Farré, delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Pedro Sánchez, president del govern de l’Estat, Luis Planas, ministre d’Agricultura, Teresa Cunillera, la delegada del govern de l’Estat a Catalunya i Jose Crespín, el subdelegat del govern de l’Estat a Lleida, en demanda de bonificacions a l’IRPF i les quotes de la Seguretat Social pels pagesos i els seus treballadors i compensacions a l’IBI per traslladar-les des dels consistoris a les explotacions del territori.

29/06/2020

Amb les peticions que ara es cursen, els municipis de la fruita dolça i les organitzacions del sector volen atenuar l’impacte negatiu que té ja ara sobre els professionals fructícoles i els municipis que en depenen la conjunció enguany d’un seguit d’elements externs a les dinàmiques del sector que posen en qüestió la continuïtat de moltes explotacions.

 

Aquests elements, i així es detalla a les missives remeses, han estat els increments de costos –de prevenció i logístics- derivats de la pandèmia, la darrera pujada del Salari Mínim Interprofessional i les afectacions climàtiques que, en en forma primer d’un hivern excessivament càlid i  d’una primavera anormalment freda després, han comportat una reducció notable dels rendiments per hectàrea. A més a més, un seguit de tempestes de calamarsa sofertes aquest mes de juny a les zones productores de Lleida i Osca que han malmès a determinades àrees prop d’un 100% de la producció, han acabat convertint una campanya que es preveia acceptable en un any molt negatiu.

 

Tot plegat, desemboca en una situació “difícil” que agreuja un context de crisi de preus que dura ja més de cinc anys i exigeix mesures de suport decidides si el que es vol es garantir la continuïtat d’un sector que és motor econòmic de la Catalunya Interior des de fa dècades. “Des de que els russos van vetar les importacions de productes agroalimentaris procedents de la UE ara fa ja més de cinc anys, la crisi de preus ha estat generalitzada. Enguany, a aquesta situació, se li ha afegit la combinació d’una sèrie d’elements que tothom coneixem i que encara ens ho posen més difícil. És per això que, des dels municipis productors fem ara aquesta petició d’ajuda. Esperem que se’ns escolti”, assenyala en nom de tots els municipis implicats i les organitzacions sindicals i empresarials del sector Manel Ezquerra, l’alcalde d’Alcarràs.

 

Els municipis i les organitzacions del sector reclamen una reducció dels mòduls de cotització de l’IRPF pels fructicultors, l’exempció dels pagaments a la Seguretat Social que els pagesos i les empreses agràries han de satisfer pels seus treballadors i, també, que l’Estat “compensi” l’IBI rústic als municipis de la zona afectada per permetre els respectius consistoris aplicar bonificacions o exempcions als pagesos propietaris sense posar en risc l’equilibri de les finances municipals. 

 

Les cartes enviades han estat signades per Asaja, JARC, Unió de Pagesos, la FCAC, la Plataforma de la Fruita i Afrucat i, també, pels ajuntaments d’Alcarràs, Montoliu, Rosselló, Seròs, Alfarràs, Alcoletge, Alfés, Soses, la Granja d’Escarp, Maials, Aitona, Vilanova de Bellpuig, Torrefarrera, Almacelles, Albatàrrec, Bell-Lloc d’Urgell, Artesa de Lleida, Massalcoreig, Benavent de Segrià, Ivars de Noguera, Torres de Segre, Castelldans, Vilanova de Segrià, Puigverd de Lleida, Gimenells i el Pla de la Font, la Portella, Sarroca de Lleida, Albesa, Corbins, Alguaire, Almenar, Torrelameu, Sunyer, Alpicat, Bellvís, Barbens, Bellpuig, Sudanell, Menàrguens, Granyena de les Garrigues, la Granadella, el Cogul, l’Albagés, Tarrés, Bovera, l’Espluga Calba, Torre-Serona, Bellmunt d’Urgell,. Penelles, el Soleràs, Juncosa, Térmens, les Borges Blanques, els Alamús, Vilanova de l’Aguda, Camarasa/Sant Llorenç de Montgai, Bellcaire, Os de Balaguer, Castelló. Mollerussa, Ivars d’Urgell, Tiurana, Vallfogona de Balaguer, la Sentiu de Sió, Foradada, Oliola, Cubells, Preixens, la Baronia de Rialb, Àger, les Avellanes/Santa Linya, Vilanova de Meià, Cabanabona, el Vilosell, Bellaguarda, Palau d’Anglesola, Algerri, els Torms, Juneda, Vilanova de Meià, Cervià de les Garrigues i Lleida.