Els infants de l’Escola Bressol Municipal d’Alcarràs aprenen a fer el ‘Mandongo’
25/01/2019
Aquest divendres, 25 de gener, els nens i nenes de l’Escola Bressol Municipal d’Alcarràs han fet un taller per aprendre de primera mà el procés d’elaboració de les llonganisses i les botifarres, conegut tradicionalment com el Mandongo. Una tradició que es remunta al 2004, any en què la llar va iniciar l’activitat al municipi.
Els infants han preparat la carn condimentada amb sal i pebre i l’han amassat dins d’un gibrell. Posteriorment, amb l’ajuda de la Paquita Cascarra, una de les Mestresses de Casa que any rere any ve a l’escola a ensenyar la tradició, els menuts han començat a fer rodar la màquina de fer embotits i han comprovat amb expectació com en començaven a sortir les llonganisses. Finalment, l’últim pas ha estat lligar amb fils les llonganisses que els nens i nenes s’han emportat a casa per cuinar.
Segons la directora del centre, Gemma Garcia, “l’objectiu d’aquesta pràctica és conservar la tradició, tot coneixent l’entorn d’una forma didàctica, a més a més de mantenir el contacte amb les mestresses de casa”.
L’Escola Bressol Municipal d’Alcarràs té una capacitat de 74 places repartides en 5 unitats: 1 unitat amb 8 infants de 0 a 1 anys; 2 unitats amb 13 infants d’1 a 2 anys; i 2 unitats amb 20 infants de 2 a 3 anys, i compta amb un equip educatiu de 8 professionals.
Cal recordar que, l’any passat, l’Ajuntament d’Alcarràs va registrar la marca “Mandongo” a través de la qual s’aglutinen tots els actes que tenen com a denominador comú la promoció de la carn de porc, amb l’objectiu de donar a conèixer arreu del territori el potencial ramader i la qualitat de la carn de porcí que s’elabora i es comercialitza al municipi.