Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

El ple Alcarràs declara “lesiva per l’interès públic” la Relació de Llocs de Treball que es va promoure dies abans de les municipals del 2019

L’Ajuntament d’Alcarràs, en sessió plenària celebrada aquest 18 de maig, ha aprovat amb els vots de Junts per Alcarràs, Sempre Alcarràs i el PSC aixecar a definitiu el procediment iniciat aquest novembre per declarar “lesiva per l’interès públic” la Relació de Llocs de Treball (RLT) que es va aprovar el 2019 i es va fer efectiva molt poc abans de les eleccions municipals d’aquell any. Aquesta RLT; explica l’alcalde, Jordi Janés; “comportava un enorme increment de despesa derivat d’augments de sou que beneficiaven només determinats treballadors i que, a més a més, ultrapassaven el límit del 2,5% que fixava la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat d’aquell any. La situació resultava impossible d’assumir i es va generar una situació molt i molt complicada la qual ens va fer incomplir fins i tot el període mig de pagament de factures”.

18/05/2021

El ple Alcarràs declara “lesiva per l’interès públic” la Relació de Llocs de Treball que es va promoure dies abans de les municipals del 2019
Ple Municipal

Aquest increment es xifra, explica Janés, “en més de 300.000 euros l’any” i, d’haver-se assumit per sempre més, hauria implicat, recorda, “superar any rere any el sostre de despesa fixat per llei i hipotecar el futur de les finances del poble.” En les RLT, es detallen els diferents llocs de feina que precisa una organització per funcionar i les retribucions assignades. La Declaració de Lesivitat que ara s’eleva a definitiva es fonamenta en un informe jurídic al qual van tenir accés tots els regidors abans d’iniciar-se el procediment.

 

En aquest informe, es detallen un seguit d’elements com ara l’increment injustificat que s’assigna a les valoracions de determinats llocs de treball que no van tenir modificacions funcionals o, també el cas omís fet als informes d’Intervenció i Secretaria i de l’assessora jurídica de l’Ajuntament. De tot plegat, recorda el primer tinent alcalde, Manel Ezquerra, el fet més “inquietant” són les dates: “L’RLT es fa efectiva pocs dies abans de les eleccions municipals. ¿Potser volien influir en el sentit del vot de determinades persones?”

 

Una RLT aprovada fent cas omís als informes desfavorables

En aquests informes que es van elaborar ara fa quasi dos anys, s’advertia “de la improcedència d’algunes de les actuacions dutes a terme i de les seves conseqüències” i, a partir d’ells i d’altres informacions, es va concloure que la RLT es va aprovar “sense disposar de la suficient informació i càlculs” i va provocar “un augment en les retribucions de determinats treballadors” sense que existiren “justificacions ni motivacions conformes a la normativa”. Tot plegat, recorda Janés, “va generar un augment en la massa salarial sense tenir en compte les limitacions de l’estabilitat pressupostària” que va decidir, a finals del 2020, l’actual equip de govern municipal a l’adopció immediata d’una mesura cautelar consistent en la suspensió de l’efectivitat derivada de l’RLT que es va aprovar l’any 2019, poc abans de les eleccions municipals. Mentre el procediment de Declaració de Lesivitat no finalitzi, el Catàleg de Llocs de Treball vigent fins a l’any 2019 és l’instrument organitzatiu aplicable al consistori. La sessió d’aquest 18 de maig ha servit també per, un cop aixecada a definitiva la Declaració de Lesivitat de l’RLT del 2019, aprovar la constitució de la mesa general de negociació col·lectiva de matèries comunes al personal funcionari i laboral.