Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Alcarràs referma la necessitat d’avançar cap una economia circular i sostenible amb una jornada de divulgació sobre el BIOHUB CAT

Alcarràs acull, aquest 11 de març i al Centre Cultural Municipal Lo Casino, la jornada de divulgació ‘BIOHUB CAT, el Hub de la Bioeconomia de Catalunya’ per a difondre encara més al territori aquest projecte de transformació i especialització econòmica que impulsen l’Ajuntament d’Alcarràs i la Diputació de Lleida amb el suport de la Generalitat de Catalunya i el Fons Social Europeu. Dins de la seva estratègia per liderar la transformació econòmica i territorial fonamentada en la bioeconomia circular sostenible a Ponent, Alcarràs es converteix en seu d’una jornada en la qual es repassaran diferents experiències de valorització de recursos orgànics activats per empreses del territori i es farà un repàs exhaustiu de l’estat actual de desenvolupament del projecte BIOHUB CAT de la mà de diferents tècnics especialitzats i responsables polítics.

09/03/2022

Jordi Janés, alcalde d’Alcarràs, valora “molt positivament” que la jornada s’hagi programat a la capital del Baix Segrià, donat que “referma” el paper central del municipi com a motor de la transformació econòmica en marxa: “venim d’un món en el qual els processos de producció són lineals i requereixen combustibles i materials d’origen fòssil com els derivats del petroli i, si volem ser sostenibles, ens hem de plantejar una manera de fer diferent en la qual els processos siguin circulars i l’energia i els materials tingui el seu origen al territori, mitjançant, per exemple, la valorització de materials com ara els fems, que poden servir per produir biocombustibles i, fins i tot, bioplàstics. De tot plegat, en parlarem aquest divendres a Alcarràs de la mà d’experts en la matèria i d’empreses que han fet ja aquest pas en favor de la sostenibilitat que hem de fer totes i tots”, explica Janés.

La jornada arrenca a les 9.30 del matí, precisament amb la benvinguda a càrrec de l’alcalde, Jordi Janés i la projecció d’un vídeo il·lustratiu del projecte. Seguidament, es realitzarà una presentació del PECT Green&Circular, el projecte que ha de permetre convertir les Escoles Velles d’Alcarràs en el BioHub-Lab un espai multidisciplinari per a impulsar nous models de negoci, formació, innovació i promoció de la I+D+i en l’àmbit dels bioproductes. A continuació, el diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert, presentarà les línies mestres del projecte BIOHUB CAT. Per tancar aquest bloc de presentacions inicials, el cap del Gabinet Tècnic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Jaume Sió, donarà a conèixer a les persones assistents l’Estratègia de Bioeconomia de Catalunya pel període 2021-2030.

 

Experiències al voltant de la valorització de recursos orgànics

En el segon bloc de la jornada, un seguit d’empreses del territori com ara Venvirotech Biotecnology, Supermercats Plus Fresc, Muns Agroindustrial, Friselva o Griñó Ecològic presentaran les seves experiències al voltant de la valorització dels recursos orgànics. Així, i per exemple, es podrà conèixer, durant la jornada, com Venvirotech Biotechnology elabora bioplàstics o com Supermercats Plus Fresc ha fet del seu compromís amb l’entorn social i mediambiental una bandera de la seva activitat. Friselva, per la seva part, hi parlarà sobre els processos de diversificació de negoci que ha activat a partir de la valorització dels seus excedents orgànics i Griñó Ecològic donarà a conèixer les seves iniciatives de generació d’energia verda i la seva oferta de serveis mediambientals. Finalment, i dins del tercer bloc de la jornada, es repassarà l’estat actual de desenvolupament del projecte BIOHUB CAT de la mà de tècnics experts de l’Eurecat, el Centre Tecnològic de Catalunya. Com a següent bloc de la jornada, s’ha programat una conferència en la qual els representants de Biolab Baix Segre presentaran les conclusions del projecte BIOVALOR 1 i donaran a conèixer el BIOVALOR 2. Aquesta iniciativa, actualment en curs, implica diferents municipis del Baix Segrià i ha de permetre redactar un Pla d’Acció per aconseguir un canvi sostenible de model econòmic al territori a partir de les potencialitats detectades mitjançant l’anàlisi exhaustiva dels recursos existents que es va fer durant l’execució del projecte BIOVALOR 1. La jornada d’aquest divendres es tanca amb una taula participativa de conclusions.

 

 

 

Video de la Jornada