Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Alcarràs reclamarà bonificacions pels productors afectats per la pedregada i Agroseguro calcula danys valorats en uns 10 milions d’euros

La tempesta d’aquest 16 de juny ha afectat unes 5.000 hectàrees de cultius fructícoles del Baix Segrià i 1.000 de plantacions cerealístiques (ordi i blat). A Alcarràs, les partides més afectades són les de Vallmanya, el Coscollar i el pla de l’Alzina on ha afectat a un 100% de la collita. Préssec, nectarina i paraguaià són les varietats més presents a la zona, un 80% de les hectàrees afectades pel sinistre estaven assegurades i demà mateix s’iniciaran les peritacions

17/06/2020

L’Ajuntament d’Alcarràs, la resta d’alcaldes de la zona i Agroseguro calculen que la pedregada d’aquest 16 de juny, que hauria afectat 5.000 hectàrees de cultius fructícoles i 1.000 de cereal amb un percentatge del 80% d’hectàrees assegurades, podria haver generat danys per valor d’un mínim de 10 milions d’euros. Els pèrits de la companyia iniciaran demà mateix les tasques de valoració al terreny i contemplen finalitzar-les “amb celeritat màxima” per tal de garantir que les indemnitzacions arribin als pagesos durant aquesta tardor, en principi durant l’octubre. Així s’ha destacat avui durant la visita que han realitzat a finques afectades dels termes d’Alcarràs, Torres de Segre i Soses el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, l’alcalde d’Alcarràs, Manel Ezquerra, el president del Consell Comarcal del Segrià, David Massot, el director territorial d’Agroseguro a Catalunya, Xavier Joana i diferents regidors i regidores de l’equip de govern alcarrassí, diputats lleidatans i alcaldes de l’àrea afectada.

A Alcarràs i dins de les prop de 5.000 hectàrees afectades a tot el Baix Segrià, les àrees més malmeses s’ubiquen a les partides de Vallmanya –barranc del Llop- i el Coscollar i, també, a determinades zones de la partida del pla de l’Alzina, punts tots ells on l’afectació arriba fins el 100% de la collita, n’hi ha danys als arbres que encara s’han de quantificar i s’aprecia igualment una gran quantitat de fruita a terra. Els danys se concentren a les plantacions de préssec, nectarina i paraguaià i, pel que fa al cereal, l’àrea que més ha sofert totalitza un miler de hectàrees dedicades, principalment, a blat i ordi. Tot i l’amplitud de la superfície danyada, cal dir que Agroseguro calcula que en torn a un 80% de les hectàrees afectades a tot el Baix Segrià estarien assegurades, fet que contribuirà a atenuar l’impacte negatiu de la pedregada a les economies dels pagesos de la zona.

“Es trenca el cor; perquè, malgrat els preus, hi havia una bona collita. La sort que tenim, si és que es pot dir, és que el percentatge de terra assegurada és molt alt a la zona. Ara, el que cal, es celeritat màxima a l’hora de peritar i tramitar tot plegat i aconseguir que els pagesos cobrin el més aviat possible. Ens en sortirem, perquè el nostre, a banda d’un sector estratègic per l’economia que garanteix un abastiment d’aliments de qualitat per tothom, és un sector resilient”, ha explicat Ramon Farré, el delegat territorial del Govern de la Generalitat a Lleida.

“Lamentablement, veiem molta fruita a terra i l’afectació és molt gran, diria que del 100%. Hem demanat Agroseguro que actuï amb la màxima celeritat i ens han confirmat ara i aquí mateix que les peritacions s’iniciaran demà, perquè hi ha tècnics a la zona treballant com a conseqüència de la pedregada de primers de juny”, explica l’alcalde d’Alcarràs, Manel Ezquerra. A banda, el consistori sol·licitarà a la Generalitat de Catalunya i la Subdelegació del Govern bonificacions fiscals pels pagesos afectats a la zona.

La pedregada d’aquest 16 de juny al Baix Segrià és la segona en menys de 15 dies, donat que a principis de mes ja va caure una altra que va afectar a més de 13.000 hectàrees del Segrià, l’Urgell, les Garrigues i la Segarra. En aquesta ocasió, a més a més, han estat afectades moltes finques que es trobaven ja en fase de recol·lecció.