Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Alcarràs reclama rebaixar l'IBI rústic per donar suport a la pagesia que pateix les conseqüències de les gelades

L'Ajuntament d'Alcarràs ha reclamat a la Gerència Territorial del Cadastre que rebaixi els valors cadastrals del sòl rústic d'Alcarràs per tal que les persones propietàries de granges i magatzems al municipi no paguin un preu tan elevat en concepte d'IBI i altres impostos derivats. En concret, l'alcalde d'Alcarràs, Jordi Janés, ha fet arribar una petició per escrit a aquest organisme, que forma part de la delegació provincial d'Economia i Hisenda del govern espanyol a Lleida, en la qual sosté que Alcarràs té el valor cadastral més alt de la província de Lleida des del 2006, en què es va apujar aquest valor coincidint amb una època de prosperitat econòmica. Ara, que el territori pateix les conseqüències de les gelades d'aquest mes d'abril, l'alcalde alcarrassí demana que es torni a abaixar aquest valor per ajustar-lo a la realitat econòmica del moment.

02/06/2022

Alcarràs reclama rebaixar l'IBI rústic per donar suport a la pagesia que pateix les conseqüències de les gelades
La façana de l'Ajuntament d'Alcarràs

Janés explica que el municipi té un problema de sobrevaloració del sòl rústic que cal corregir, ja que són els veïns i les veïnes, i molt especialment les persones dedicades a la pagesia les que n'acaben pagant les conseqüències, en forma d'impostos que no s'ajusten al valor real del sòl. En aquest sentit, reclama a la Gerència Territorial del Cadastre que s'apliquin els mateixos criteris d'actualització i de reducció dels valors cadastrals que s'apliquen als immobles situats en zona rústica, tal com es va fer amb la zona urbana, amb l'objectiu d'equiparar les valoracions de les edificacions de finques rústiques del terme d'Alcarràs als valors atorgats als municipis de la vora, on les valoracions són molt inferiors, sosté l'alcalde.

 

Una càrrega per al sector que se suma a la crisi de preus i a les gelades

L'alcalde d'Alcarràs també detalla que aquest reclam és una nova forma de donar suport al sector agrícola, que pateix les conseqüències de la crisi de preus i haurà d'afrontar una campanya en què es preveu fer pocs quilos a causa de les gelades. Per això, Janés demana fer "un esforç més per donar suport a la pagesia".

 

Una compensació per al municipi

Igualment, el primer edil d'Alcarràs demana al Cadastre que, una vegada s'hagi aplicat aquesta mesura, es compensi l'Ajuntament per tots els diners que deixarà d'ingressar en concepte d'IBI rústic i altres impostos que se'n deriven. Per a l'alcalde, la idea és alliberar el veïnat d'una càrrega econòmica i, a la vegada, que el municipi no se'n vegi ressentit.

El consistori alcarrassí s'ha reunit amb la Gerència Territorial del Cadastre, i la trobada ha posat en evidència que el reclam del consistori "està fet amb raó", explica l'alcalde, ja que l'organisme ja treballa per aplicar-la en el cas de l'IBI urbà, tot i que alerta que, segons els representants del Cadastre, serà una petició difícil de dur a terme des d'un punt de vista tècnic. La idea és que, a la llarga, l'IBI es pugui estipular de forma anual en funció dels valors de compravenda de les propietats, i que siguin els serveis notarials que facilitin aquesta informació al Cadastre, d'acord amb les operacions que es tanquen cada any.

 

En les pròximes setmanes, l'alcalde d'Alcarràs i membres del consistori també tenen previst reunir-se amb el subdelegat del Govern Espanyol a Lleida, José Crespín, per fer-li extensiva la reivindicació de l'Ajuntament.

 

L'alcalde també ha detallat que, si s'acaben instal·lant els parcs solars que hi ha projectats a Montagut, l'Ajuntament farà un esforç per rebaixar el tipus gravamen en l'IBI rústic, segons el marge i les competències que té el consistori.

arxivat sota: