Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Alcarràs presenta la 'Maleta del Patrimoni', un projecte pioner a Lleida

23/01/2015

El projecte 'En-Caixa', impulsat per la Regidoria de Patrimoni i per la UdL 

La Regidoria d’Ensenyament i Patrimoni de l’Ajuntament d’Alcarràs ha impulsat el projecte ‘En-Caixa’, una Maleta plena de jocs didàctics que tenen per objectiu la descoberta del patrimoni material i intangible de la Vila d’Alcarràs. L’objectiu d’aquesta eina, segons la regidora de Patrimoni, Marina Forcada, és el de difondre el patrimoni d’Alcarràs als joves, però també a les famílies en general a partir d’una eina entretinguda i perdurable en el temps (ja que la ‘Maleta’ serà itinerant i es posarà a disposició d’escoles i també entitats...). 

 

El grup creador del projecte En-Caixa amb l'alcalde i regidors...

El projecte En-Caixa ha estat portat a terme per un grup d’alumnes de la Facultat d’Educació de la Universitat de Lleida, coordinats per la doctora en Pedagogia Pepa Valls. També hi ha participat l’artista Joan Pena i el fotògraf Llorenç Rosanes. Per confeccionar el projecte, el grup de recerca ha estat tot un any, de manera que han convertit aquest treball en un treball de final de grau. 

 

Interior d'una part de la maleta.

La ‘Maleta Patrimonial’ conté tot tipus d’eines didàctiques, com: una mostra dels principals objectes patrimonials de la Vila amb petit format; codis QR sobre diferents fitxes per descriure l’element patrimonial i la situació on es troba; jocs tradicionals on Alcarràs i el seu patrimoni són el fil conductor; una cartografia amb els noms de les cases i els carrers; una mena de diccionari amb vocabulari típic de la gent de la Vila; també una mena de joc de preguntes i respostes sobre la ‘Cooperativa del Camp’, per conèixer els seus principals trets... També compta amb elements que poden servir per fer una mena de joc/gimcana pel municipi. Per confeccionar el 'projecte', l'equip creador s'ha entrevistat amb gent gran de la Vila per conéixer aspectes del passat. També, s'han entrevistat amb professors i d'altres agents del municipi. 

 

En paraules de Pepa Valls, el joc serveix per a edats de 2 a 18 anys, però també per utilitzar-lo entre generacions. El projecte ‘En-Caixa’ és únic a les terres de Lleida.

 

En els propers dies, es portarà als centre educatius d’Alcarràs, a l’Escola Bressol Municipal... per tal que els alumnes el coneguin. 

Per la seva part, l'alcalde, Miquel Serra, va comentar que es tracta d'un treball pensat perquè les noves generacions aprenguin els valors de la Vila, la qual cosa també contribueix a la cohesió social del municipi i a aprendre a valorar aquells petits detalls que envolten una comunitat, com el seu patrimoni o el seu passat.