Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Alcarràs posa en valor el seu patrimoni amb activitats per a tots els públics

L’Ajuntament d’Alcarràs ha celebrat, aquest mes d’octubre i amb bona resposta de la ciutadania, les Jornades Europees del Patrimoni (JEP) mitjançant un seguit d’activitats entre les quals es poden destacar dues rutes guiades per conèixer, respectivament, diferents elements de patrimoni del centre urbà el dissabte, dia 9 i el Pou de Gel diumenge, dia 10. A més a més, aquest divendres, dia 8 s’han lliurat els premis del concurs de fotografia ‘Una mirada al patrimoni’, en el qual han estat guardonades Gemma Serra, en categoria adults, i Paula Morell, en categoria infantil.

11/10/2021

Alcarràs posa en valor el seu patrimoni amb activitats per a tots els públics
Visita al Pou de Gel

De totes les activitats, cal destacar la visita al Pou de Gel aquest diumenge. D’ella, en total, va gaudir una trentena de persones les quals van conèixer, de la mà de l’arquitecte municipal i la tècnica de Patrimoni, aquest singular element patrimonial que destaca entre els de la seva mena per l’envergadura i pel fet que conserva l’embigat que, a la seva base, permetia apilar el gel. A més a més, dissabte un altre grup d’una vintena de persones va poder conèixer amb una visita guiada pel centre urbà diferents elements patrimonials com ara Ca l’Hereu, el Fossar, l’antiga seu del Sindicat Agrícola i el conjunt de la plaça de l’Església, on es troba el temple de l’Assumpció de la Mare de Déu i perviuen al subsòl restes de l’antic Castell d’Alcarràs com ara la cisterna.

 

Concurs ‘Una Mirada al Patrimoni’

Les Jornades Europees del Patrimoni es van iniciar aquest divendres, 8 d’octubre amb la cerimònia de lliurament dels premis del concurs de fotografia ‘Una mirada al Patrimoni’, en el qual s’han distingit dues categories (adults i infants) i, a la primera, la guanyadora ha estat Gemma Serra i el segon premi se l’ha emportat la Laura Sisó. Pel que fa a la categoria infantil, el segon premi ha quedat desert i el primer ha estat per la Paula Morell. El regidor de Patrimoni, Gerard Companys, agraeix la seva feina a tothom qui ha fet possibles les activitats i el seu interès a tothom qui ha participat, donat que les Jornades Europees del Patrimoni són l’esdeveniment participatiu més important del continent pel que fa al patrimoni: “les primeres Jornades Europees del Patrimoni es van celebrar el 1991 i, des de llavors, s’han convertit en una activitat destacada arreu del continent. Nosaltres les aprofitem cada any per donar a conèixer i posar en valor alguns dels nostres elements patrimonials més destacats i estimats i aquest octubre ho hem tornat a fer”, explica. Les jornades es van tancar diumenge després de la visita guiada al Pou de Gel amb una ballada de sardanes i han inclòs també un concert de saxo tenor a càrrec de Jaume Ventosa divendres dins del marc de la cerimònia de lliurament de premis i una actuació musical del Duo Carlos i Sheila després de la visita guiada de dissabte.

 

 

 

 

Un pou de gel singular

El Pou de Gel d’Alcarràs conserva al seu interior i gairebé íntegra l’estructura formada per 17 troncs paral·lels recolzats a sobre de diferents suports de pedra que s’utilitzava per apilar els blocs de gel. Aquesta circumstància l’individualitza com a un dels millors exemples que es conserven arreu del país d’una activitat tradicional, la de la conservació i comercialització de gel d’origen natural, que va funcionar a Catalunya des de la segona meitat del segle XVI i fins ben entrat el segle XIX, època a la qual es va començar a fabricar gel industrialment.