Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Alcarràs paralitza l’aplicació de la darrera fase de la nova Relació de Llocs de Treball, per a garantir l’equilibri de les finances municipals

L’Ajuntament d’Alcarràs paralitza la darrera fase de les adequacions salarials vinculades a la Valoració i Relació de Llocs de Treball (RLT) que, el febrer del 2019, va aprovar el Ple Municipal de l’anterior corporació. L’aturada ha vingut motivada per la necessitat de reduir les tensions pressupostàries que, a hores d’ara, pateix la tresoreria municipal, i ja s’ha comunicat als treballadors municipals i els seus representants.

26/02/2020

Alcarràs paralitza l’aplicació de la darrera fase de la nova Relació de Llocs de Treball, per a garantir l’equilibri de les finances municipals
Ajuntament d'Alcarràs

Segons ha exposat l’alcalde, Manel Ezquerra, aquesta decisió es pren a conseqüència de l’obligació que, per Llei, tenim les administracions públiques de preservar l’equilibri a les finances municipals i no vulnerar la regla de despesa establerta per la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d’abril d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera.  

Aquest tercer tram, que havia d’implementar-se durant aquest 2020, és el darrer d’unes millores salarials que, en origen i tal com estava plantejada l’aplicació de les adequacions retributives vinculades a la RLT, estaven programades per fer-se efectives durant un termini de tres anys. Malgrat els informes desfavorables al respecte, en el qual ja s’alertava que no hi havia suficient partida pressupostària prevista, i de les conseqüències negatives que això podia arribar a comportar per les finances municipals, l’equip de govern anterior va signar el maig del 2019, just dos dies abans i la vigília de la celebració de les eleccions municipals d’aquell any, un seguit de decrets d’adequació retributiva vinculats a les anualitats 2018 i 2019 que feien efectives el 75% de les millores salarials previstes i deixaven per enguany el 25% restant. 

 

 

 

 

Una decisió no volguda

En aquest sentit, Ezquerra ha afegit que “tot i haver intentat mantenir l’aplicació prevista, ens hem vist obligats a posposar-la per a preservar l’equilibri d’unes finances municipals tensades fins al límit”.

La decisió que ara es pren, destaca Ezquerra, “no és cap caprici, sinó una conseqüència que ara afronta l’actual equip de govern i és el resultat d’una feina feta malament i a corre cuita per l’anterior equip de govern i sobretot sense tenir en compte l’interès general dels alcarrassins i les alcarrassines, amb el que sembla una voluntat més que evident d’intentar comprar unes quantes voluntats, just abans d’uns comicis molt oberts”. 

Els imports vinculats al tercer tram de les adequacions retributives de la RLT aprovada el 2019 suposen un 25% de les millores aprovades totals. “Estem davant d’una paralització que es decideix amb un únic objectiu: garantir l’equilibri i no vulnerar la regla de despesa. De fet, aquest 31 de gener, vam presentar a Hisenda les dades de l’execució trimestral i, el resultat provisional, és d’incompliment. Ara; treballem amb el pressupost del 2019 prorrogat, estem enllestint el de 2020 i no volem que aquesta situació provisional es converteixi en definitiva. Si ara no actuem de manera responsable i no paralitzem i ajornem aquest tercer tram, caldria que l’Ajuntament adoptés les mesures correctives que preveu la Llei d’Estabilitat Pressupostària i ens veuríem lligats de peus i mans per un Pla Econòmic i Financer com el que han hagut d’aprovar altres administracions on s’ha gastat més del que s’ingressava. Jo no vull això per Alcarràs”, destaca Ezquerra.

La decisió de paralitzar ara el darrer tram de les adequacions salarials vinculades a la RLT s’adopta, a més a més, fent-ne ús d’una facultat que el propi Pla de Mesures per a la Implantació de la RLT atorga a l’equip de govern. Aquesta mesura, identificada al Pla amb el número 8, indica que l’aplicació serà “progressiva durant tres anualitats” però “condicionada a l’aprovació definitiva del corresponent pressupost i a les disponibilitats de tresoreria”. L’alcalde, així ho recorda: “es tracta d’una decisió a favor de tothom i en contra de ningú amb la qual guanyem temps per solucionar el desgavell que ens va deixar com a enverinada herència l’anterior equip de govern. Per això, estem treballant plegats i de valent per posar ordre a les finances municipals. Ara cal fer un esforç i en demanem comprensió als qui ens hauran d’ajudar. Tothom haurà de triar: es tracta de treballar plegats en favor del bé de tothom o posar bastons a les rodes. Nosaltres, ho tenim clar”, assenyala.