Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Alcarràs inicia les feines d’estudi prèvies a la recuperació de la Casa de Montagut

L’Ajuntament d’Alcarràs ha iniciat aquests primers dies de març les feines d’estudi prèvies a la redacció del projecte que ha de permetre abordar a partir d’aquesta tardor la rehabilitació d’un immoble que és propietat municipal des de l’any 2003 i que, juntament amb la Casa de l’Hereu i la Casa de Vallmanya, és una de les cases senyorials del terme. Aquesta actuació inicial es finança íntegrament amb una subvenció de 102.000 euros que arriba des del Departament de Cultura del Govern de la Generalitat

03/03/2021

Alcarràs inicia les feines d’estudi prèvies a la recuperació de la Casa de Montagut
Casa de Montagut

D’aquestes primeres tasques per l’estudi de l’estat de l’immoble s’encarrega la Brigada Municipal, la qual està procedint a la neteja de les estances interiors d’aquest conjunt d’edificis que inclou la ja rehabilitada ermita de Santa Anna i dos cossos laterals que exercien com a centre administratiu i de serveis de la Finca que el Capítol de la Catedral de Lleida regentava al terme alcarrassí de Montagut i residència d’alguns dels canonges encarregats de la gestió. Un cop finalitzin aquestes tasques, explica l’alcalde, Jordi Janés, “els serveis tècnics municipals completaran la redacció del projecte de rehabilitació estructural de l’immoble” i, després de la licitació i l’adjudicació de les obres, apunta la regidora de Patrimoni Històric, Dolors Gòdia, es procedirà a iniciar els treballs de la primera fase de la recuperació d’aquesta emblemàtica casa que data, en la seva configuració actual, de l’any 1773:

 

“És la data que figura a l’arc de l’entrada a l’Ermita, però hi ha constància de què, per exemple, es van celebrar aquí misses al  segle XVII i sabem també que la finca era propietat del Capítol de la Catedral des del 1501. Tots dos fets ens indiquen que, segurament, l’ermita existia ja molt abans de l’any 1773 i que, segurament, hi havia també algun edifici annex. Ara, el que farem a la primera fase és una rehabilitació estructural dels cossos laterals i, també i si s’escau, farem millores a l’ermita, on es va actuar el 2007”, explica Gòdia.

 

La rehabilitació estructural com a tal s’iniciarà, avança la regidora de Patrimoni Històric, Dolors Gòdia, “segurament cap a l’octubre, perquè primer hem de redactar, aprovar, licitar i adjudicar el projecte. El cost d’aquesta actuació inicial es finança amb una subvenció de 102.000 euros que ens arriba des del Departament de Cultura”, apunta. Si els treballs previstos al projecte que s’ha de redactar i aprovar s’inicien aquesta tardor com està previst, la Casa de Montagut pot estar recuperada de manera íntegra l’any 2022.

 

Un cop aquests treballs de rehabilitació estructural finalitzin, explica l’alcalde, “arribarà el moment de planejar usos futurs per un immoble que, a banda de pel seu valor arquitectònic, destaca per la seva vinculació amb un episodi central de la història del nostre poble com va ser la lluita dels colons de Montagut. Recuperar aquesta casa ens obre portes a poder explicar i entendre molt millor aquells fets tan importants pel nostre municipi”.

 

A més a més, explica l’alcalde, molt a prop de la casa, “està prevista la instal·lació d’alguns dels nous parcs solars previstos al terme”. Aquest fet, destaca el primer edil alcarrassí, “obre unes noves i interessantíssimes possibilitats, perquè converteixen l’immoble també en un lloc idoni per nous usos com ara un centre d’interpretació de l’energia solar o, també, un centre d’investigació que són plenament compatibles amb aquesta finalitat cívica i de recuperació de la memòria que apuntàvem”. Tot plegat, però, recorda Janés, “es troba en una fase inicial i, encara que hi ha hagut converses amb les empreses privades que promouen els parcs solars per aconseguir la seva implicació, el primer que cal fer es finalitzar aquesta primera fase de la rehabilitació i fer-ho amb un horitzó de posada en valor de l’immoble, que ha de prestar servei al municipi i els seus veïns. Tota inversió, i molt més encara quan, com és el cas, treballem amb recursos públics i patrimoni històric, s’ha de fer amb un horitzó i un objectiu. D’immobles rehabilitats sense saber per a fer què i abandonats després d’una inversió inicial tothom podem citar casos. Per això, a Montagut, iniciem les actuacions amb un horitzó assumible i un seguit de certeses i complicitats públiques i privades que ens fan entendre que cada euro que invertirem aquí tindrà un retorn”, explica Janés.

 

Una casa emblemàtica

La Casa dels Canonges de Montagut forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i s’articula amb l’Ermita de Santa Anna com a centre. A banda i banda de l’única nau d’aquest temple hi ha dos cossos annexes de planta rectangular, amb planta baixa i dos pisos cadascun i teulades a dos vessants. Probablement, i segons els testimonis orals i escrits dels quals es disposa, aquests cossos laterals allotjaven dependències administratives vinculades a la finca i també estances per l’allotjament dels canonges que la gestionaven. L’immoble és propietat municipal des del 2003 i, encara avui, acull activitats com ara la Festivitat de Santa Anna. “Jo mateixa he participat al sopar amb revetlla que es fa la vigília de la Festa. Montagut, per aquesta i moltes altres raons, és part de la nostra història i del sentiment dels alcarrassins i és una bona notícia que ara es recuperi”, explica Dolors Gòdia.