Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Alcarràs i altres municipis del Baix Segrià visiten Holanda per conèixer projectes vinculats a l’economia verda

Alcaldes i regidors dels vuit municipis (Albatàrrec, Almenar, Montoliu de Lleida, Seròs, Soses,Sudanell, Torres de Segre i Alcarràs) integrats en el projecte Biovalor i representants de l’empresa Alcarràs Bioproductors SAT han conegut aquests primers dies de setembre a les localitats holandeses de Rotterdam i Delft un seguit d’instal·lacions que destaquen com a referents europeus en matèria de bioeconomia circular sostenible. La visita s’enquadra dins del marc del projecte Biovalor, el qual té com a objectiu maximitzar la valorització de tots els recursos naturals del territori –inclosos aquells que, fins ara, es consideraven residus- i generar noves oportunitats de negoci i ocupació vinculades a l’economia verda.

06/09/2021

Alcarràs i altres municipis del Baix Segrià visiten Holanda per conèixer projectes vinculats a l’economia verda
Visita al Campus de Delft

A Delft, la comitiva baixsegrianenca ha pogut conèixer equipaments com ara Planet B.io, la qual disposa, al Biotech Campus de la Universitat de Delft, d’un accelerador d’empreses i diferents espais com ara laboratoris i oficines que es lloguen a start ups vinculades a la bioeconomia circular sostenible. A la mateixa localitat, situada al sud del país, Janés i la resta de regidors i alcaldes del Baix Segrià que han participat de la visita juntament amb els delegats de Alcarràs Bioproductors SAT han conegut també les instal·lacions de Bioprocess Pilot Facility, una firma puntera del sector de la biomassa la qual destaca per desenvolupar proves pilot a partir de les quals s’obtenen dades per a decidir si un producte concret desenvolupat amb la biomassa com a matèria primera té o no viabilitat comercial o industrial. Per últim, i en aquest cas al port de Rotterdam, la comitiva ha visitat Plant One, una instal·lació desenvolupada per provar i validar tota mena d’innovacions sostenibles en matèria de tecnologia de processos. A Plant One, i mitjançant una llicència marc la qual agilitza els processos administratius, diferents empreses poden instal·lar-se per testar a escala pilot les seves propostes i desenvolupar-les a escala industrial.

 

 

Amb el suport del SOC

En l’acció, juntament amb alcaldes i regidors d’Albatàrrec, Almenar, Montoliu de Lleida, Seròs, Soses,, Sudanell, Torres de Segre i Alcarràs i els delegats d’Alcarràs Bioproductors SAT, han participat també tècnics del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i personal de l’empresa Akis International. Tots ells, s’han reunit amb en Paul Barreveld, el director de l’oficina a Amsterdam d’ACCIÓ, l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. El viatge constitueix la tercera etapa d’un projecte el qual ha permès, en la seva primera etapa, identificar els recursos naturals susceptibles de ser aprofitats en una biorefineria que es construirà al territori i una planta de compostatge que promou la SAT Bioproductors Alcarràs i que ara s’està enllestint. En aquesta planta, recorda Janés, “a més a més de produir un compost ecològic i de qualitat, es podran valoritzar les dejeccions per poder arribar a obtenir cel·luloses i sucres per a fertilitzants. En el viatge, els delegats de Alcarràs Bioproductors SAT han pogut conèixer projectes ja en marxa dels quals n’han pres bona nota”. En la seva segona i tercera fases, el projecte ha comportat la identificació i localització d’empreses europees que poden servir d’exemple i que són, precisament, les que s’han visitat en aquesta tercera etapa la qual constitueix el viatge a Holanda. Del finançament de tot el projecte, pressupostat en 62.000 euros, se n’han encarregat el Servei d’Ocupació de Catalunya (amb un 80% de l’import) i els diferents municipis participants, els quals han sufragat el 20% que restava. Des de l’Ajuntament d’Alcarràs; l’alcalde, Jordi Janés; ha destacat el valor d’una acció amb la qual “hem pogut comprovar en primera persona fins a on es pot arribar amb una ferma aposta per la bioeconomia circular sostenible”. A Holanda, assenyala Janés, “tenen molt i molt clar un fet, que el futur serà verd o no serà, i el nostre objectiu és aprofitar a casa nostra les moltes possibilitats que sabem existeixen per arribar a mig i llar termini fins a on ho han fet ells o més enllà inclús. Com a alcalde, considero que ha estat una visita profitosa, perquè ara tots som plenament conscients de tot el que es pot arribar a aconseguir si lluitem plegats per aprofitar totes les possibilitats que ens brinda la nostra terra”.