Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Alcarràs garantirà que l’impacte dels parcs fotovoltaics sigui “beneficiós per a tothom”

L’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés, ha explicitat aquest 4 de desembre el seu ple suport a la pagesia alcarrassina a totes les seves reivindicacions per tal de garantir que l’impacte dels parcs fotovoltaics previstos al municipi sigui “beneficiós per a tothom” i ha posat a disposició dels afectats per les línies d’alta tensió planificades per evacuar l’electricitat que es podria arribar a produir els serveis jurídics del consistori per donar-los suport i assessorament en totes les accions que considerin emprendre. Ho ha fet aquest dimarts al vespre durant la reunió que la Plataforma contra els Macroprojectes Energètics de les Terres de Ponent ha celebrat al Centre Major i alhora que, de nou, ha confirmat que les quantitats que, en concepte d’impostos, pugui arribar a ingressar el consistori si es concreten els desenvolupaments d’energia verda sostenible previstos es destinarien a millorar “encara més” els serveis dels quals gaudeixen totes les alcarrassines i alcarrassins i, especialment, a la xarxa de camins agrícoles del municipi.

04/01/2022

Alcarràs garantirà que l’impacte dels parcs fotovoltaics sigui “beneficiós per a tothom”
La trobada s'ha celebrat al Centre Major

L’alcalde Janés recorda també que cal ser “curosos” i, en aquest sentit, ha apuntat que no s’ha projectat “cap mena de línia de molt alta tensió” sinó que únicament, estan a sobre de la taula dues línies d’alta tensió similars a les que permeten donar sortida a l’electricitat neta que es produeix als embassaments de la Noguera Pallaresa al Pirineu o a l’embassament de Mequinensa. Els pagesos afectats, a més a més, rebran des del consistori “tot el suport necessari” en les seves reivindicacions perquè, i així ho ha recordat l’alcalde, “Alcarràs ha estat, és i ha de continuar sent un poble en el qual el sector primari sigui el motor de l’economia i les explotacions agrícoles i ramaderes familiars continuïn sent el fonament del formidable entramat econòmic que ha fet d’Alcarràs un poble amb un present ple d’oportunitats per a tothom i un futur encara millor. Per això, ara i sempre, estem i estarem al costat dels nostres pagesos i fem i farem nostres totes les seves reivindicacions per aconseguir que, davant de possibles expropiacions, les indemnitzacions siguin justes. De fet, posem a la seva disposició els nostres serveis jurídics”.

Trobada amb els promotors

A la trobada, han participat prop d’una vuitantena de pagesos alcarrassins i d’altres municipis com ara Lleida, Albatàrrec o Montoliu de Lleida pels quals transcorreran les línies elèctriques planificades per donar sortida a l’energia que es produirà si finalment es concreten els parcs fotovoltaics planificats. Janés s’ha compromès a celebrar, si els afectats ho volen, una nova trobada d’aquí a uns dies en la qual participin els promotors dels parcs fotovoltaics i ha apuntat la possibilitat que es plantegi una única línia d’evacuació de l’electricitat produïda i que es valori, fins i tot soterrar la línia: “se’ls farà venir, si així ho volen els afectats, perquè s’expliquin i entenguin què necessita el territori, valorin totes les possibilitats i solucionin tots els dubtes”. Els pagesos presents han manifestat a la trobada la seva inquietud per les possibles afectacions que les línies d’alta tensió planificades tinguin sobre la salut, els cultius o els preus dels terrenys.

En aquest sentit, Janés ha recordat que els projectes planificats a Alcarràs “no els promou ni els valida l’Ajuntament i, si finalment es concreten, serà perquè han superat tots els filtres que aquest Govern de Catalunya i l’anterior han posat per avaluar-los”. L’alcalde alcarrassí ha indicat també que, tot i veure “en principi” com a positius pel territori els projectes, han estat, estan i estaran amatents i a disposició dels afectats: “nosaltres estarem al costat de les reivindicacions dels nostres pagesos, evidentment. Si les línies d’alta tensió es poden desviar o soterrar per reduir les afectacions, que es faci i si hi ha cap mena de defecte a la tramitació el qual fins ara no hagi estat detectat per la Generalitat, que s’esmeni o es tiri tot enrere si no es pot. Nosaltres, fins ara, veiem que han superat tots els filtres i ens sembla un projecte positiu, però estarem amatents i a disposició de la pagesia pel que calgui”.

 

El futur d’Alcarràs, en verd

Alcarràs, considera Janés, ha de participar de la revolució verda actualment en curs i, així, projectes com els de les plantes fotovoltaiques projectades, la planta de producció, emmagatzematge i distribució d’hidrogen verd que ha planificat Fruits de Ponent o la planta de compostatge que ja funciona a Vallmanya i permet convertir purins, fems i residus vegetals d’origen local en adobs orgànics d’alta qualitat i altres materials han d’esdevenir “puntes de llança” dins d’un context de canvi estructural comparable al qual es va donar amb l’arribada de l’aigua gràcies al Canal d’Aragó i Catalunya a principis del segle XX: “Alcarràs sempre ha estat un poble emprenedor, amb empenta i capacitat per aprofitar les noves oportunitats. Igual que vam ser capaços de fer-ho fa un segle, ara ho tornarem a aconseguir. El camí és aquest: analitzar cada oportunitat, garantir que tot projecte tingui un impacte beneficiós, no oblidar qui som i d’on venim i estar en tot moment al costat dels nostres pagesos i ramaders. Els parcs fotovoltaics previstos tenen el vistiplau de la Ponència d’Energies Renovables i s’han planificat a terrenys que, fins ara, tenien un únic propietari i no destaquen per ser d’alta rendibilitat agrària. El seu desenvolupament, si es concreta, implicarà per la vila uns ingressos notables els quals arribaran via impostos i els invertirem per a millorar encara més els serveis que rebem totes les alcarrassines i alcarrassins i, especialment, per a millorar al màxim la xarxa de camins rurals del municipi”, explica l’alcalde.