Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Alcarràs forma la joventut del poble per utilitzar els patinets elèctrics i altre tipus de VMP amb responsabilitat

L’Ajuntament d’Alcarràs, mitjançant la seva Policia Local, ha iniciat aquesta primavera un seguit d’accions formatives dirigides a conscienciar la joventut local de la necessitat d’utilitzar en tot moment els patinets elèctrics i altres Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) de manera responsable i d’acord amb les normes que es fixen a l’Ordenança Reguladora del Trànsit, la qual s’ha modificat enguany per garantir la seguretat de tothom davant la proliferació d’aquests vehicles. Aquest 7 de maig, la Policia Local ha estat a l’Institut d’Alcarràs, on oferirà més xerrades en les setmanes vinents.

07/05/2021

 Alcarràs forma la joventut del poble per utilitzar els patinets elèctrics i altre tipus de VMP amb responsabilitat
Xerrada a l'IES Alcarràs

La voluntat d’aquesta acció, explica l’alcalde, Jordi Janés, “és conscienciar els alcarrassins i alcarrassines més joves de la responsabilitat que suposa moure’s per carrers i places amb un patinet elèctric o un VMP. Sovint, i som conscients que es tracta d’una minoria, hi ha persones que no comprenen que un vehicle d’aquest tipus, en moure’s amb un motor, pot arribar a velocitats importants i generar situacions de risc. Del que es tracta és que tothom ho entengui i utilitzi, d’acord amb la normativa, els vehicles que consideri, però que ho faci sempre amb responsabilitat i respecte per si mateix i els altres usuaris de l’espai públic i una bona manera d’aconseguir-ho és estar amb els joves i explicar-los com han d’actuar si són usuaris d’aquests vehicles o, si es desplacen a peu o d’altres maneres, com s’han de relacionar amb altres persones que els utilitzin”, apunta.

 

Normativa específica

A Alcarràs, des d’aquesta primavera, l’Ordenança Municipal de Trànsit inclou un seguit d’articles específics que s’han introduït a la norma per donar resposta a la situació generada per la proliferació d’aquest tipus de màquines. Abans, a la tardor del 2020, s’havia impulsat ja una primera campanya de sensibilització per promoure un ús responsable d’unes màquines que, recorda Manel Ezquerra, primer tinent d’alcalde, “no són joguines en cap cas i poden, si no se’n fa un ús adequat, generant situacions de conflicte o de perill”. A la vila, els patinets elèctrics i similars no poden circular per voreres i zones de vianants com ara el tram del carrer Major que va des de la plaça de l’Església fins al carrer Joan Maragall i sí que ho poden fer a parcs i places, zones 30 i espais on vorera i calçada estiguin al mateix nivell. La velocitat màxima permesa és de 10 km/h a parcs, places i passejos i de 25 km/h a les altres zones on es permet la circulació, com les zones 30.

 

L’ús d’aquests vehicles queda limitat a persones més grans de 16 anys i els menors d’aquesta edat només en poden fer ús a espais tancats al trànsit i sota la supervisió de persones tutores. Com a norma general, es fixa l’obligació de conduir aquests vehicles amb diligència i precaució, a un mínim d’un metre dels vianants i la línia de façanes, sense haver consumit drogues i sense una taxa d’alcohol superior al límit permès. Els vehicles de mobilitat personal amb motor i dues rodes han de ser conduïts amb casc i portar avisador acústic i s’han d’estacionar a llocs reservats o espais on no entorpeixin el trànsit de vianants o la circulació de vehicles. Mai es poden subjectar a arbres o elements del mobiliari urbà als quals puguin causar desperfectes.