Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Alcarràs exigeix per carta a la ministra de Treball el pagament immediat de totes les prestacions vinculades als ERTO

L’Ajuntament d’Alcarràs ha reclamant avui mitjançant carta adreçada a la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, que procedeixi “amb la màxima celeritat” per “ordenar el pagament immediat” de totes les prestacions vinculades als ERTO presentats arreu i amb motiu de l’estat d’alarma activitat com a conseqüència de la pandèmia en curs. Només a Catalunya, 97.700 empreses han cursat expedients de regulació temporal de l’ocupació que afecten a un 21,7% del total de persones treballadores afiliades a la Seguretat Social amb domicili al país. A Alcarràs, a data 31 de març de 2020 i segons l’Idescat, hi havia 4.469 persones afiliades i, si comptem que el 21,7% d’elles pot estar immers dins d’un ERTO, el resultat és que 970 alcarrassins i alcarrassines s’haurien vist afectats per un expedient d’aquestes característiques.

03/06/2020

Alcarràs exigeix per carta a la ministra de Treball el pagament immediat de totes les prestacions vinculades als ERTO
A Alcarràs, podria haver fins 200 persones pendents de cobrar

Pel que fa al conjunt de l’Estat, i sempre segons dades facilitades pel propi ministeri, un 98% de les persones que han estat aquests mesos objecte d’un ERTO hauria cobrat ja la prestació que els correspon per dret. Tot i això, i segons un anàlisi dels sindicats CCOO i CSIF, el percentatge de persones que no ha cobrat res des de que els ERTO van començar a tramitar-se massivament pot ser més gran i rondar el 20% de les persones implicades. A Alcarràs, això representa que gairebé 200 persones es trobarien en situació de vulnerabilitat extrema a hores d’ara i un cop transcorreguts més de dos mesos des de l’activació de l’estat d’alarma. Així ho explica el primer tinent d’Alcalde i regidor responsable de Promoció Econòmica, Urbanisme, Medi Ambient i Governació, Jordi Janés:

“Hi ha un munt de gent afectada i, més enllà de la xifra concreta, ho podem constatar a partir del volum de trucades que hem rebut aquests dies en relació a aquesta circumstància. La pandèmia ens fa patir a tothom aquests dies i és del tot inhumà que, a sobre, hi hagi persones a qui se’ls generi com a resultat d’una incapacitat gestora el patiment afegit que provoca veure com passen les setmanes i els mesos i no arriben uns diners que se’n deriven d’un dret que tenim tots i que les famílies necessiten. Quan van començar tot plegat, des de la Generalitat es van posar a disposició del Servicio Público de Empleo Estatal professionals, infraestructura i suport general quan va començar l’allau d’ERTO, però els retards en els pagaments continuen i tot plegat és molt greu”, explica Janés.

El regidor remarca també que cal recordar que, en el cas d’aquestes prestacions, “ens trobem davant d’una evident conculcació de drets” que afecta al dia a dia i les expectatives de futur de les persones: “A Alcarràs, com arreu, les persones han de fer pagaments mensuals vinculats a crèdits hipotecaris, préstecs personals i despeses bàsiques; però, amb les dades a la mà, tranquil·lament podríem tenir dues-centes famílies que no han rebut cap mena d’ingrés en els darrers mesos i això és gravíssim, perquè parlem d’uns diners amb els quals les persones comptaven i que són seus. Davant d’aquesta injustícia, cal actuar i, per això, hem enviat una carta a la Ministra. No podem defugir la responsabilitat que ens pertoca, la dignitat de les persones està per sobre de tot. Les excuses no serveixen, si hi ha un pic de feina, que facin el que calgui per donar resposta i atendre els drets de les persones igual que nosaltres ho fem als ajuntaments quan hi ha alguna necessitat concreta.”, assenyala.