Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Alcarràs exigeix el soterrament, per camins municipals, de les línies elèctriques associades als projectes fotovoltaics

Alcarràs exigirà el soterrament de totes les línies elèctriques d’evacuació associades als projectes fotovoltaics planificats al municipi mitjançant la xarxa de camins locals. D’aquesta manera, s’elimina qualsevol mena d’afectació als particulars i s’aconsegueix la renovació completa dels vials pels quals se soterraran les línies mitjançant asfaltatges en calent. Així ho ha indicat l’alcalde, Jordi Janés, en la reunió que ha mantingut aquest 7 de març amb els propietaris afectats per les línies d’alta tensió planificades, juntament amb els portaveus dels grups municipals d’ERC, Santi Pelegrí, i Sempre Alcarràs, Manel Ezquerra.

08/03/2022

L’alcalde, Jordi Janés, ha reiterat que el consistori estarà “en tot moment al costat del poble” i que s’oposarà als projectes que no incloguin el soterrament per camins municipals. Des de l’Equip de Govern, aquesta solució es considera òptima perquè elimina les afectacions als particulars i genera un benefici suplementari pel poble, donat que s’incrementarà el percentatge de camins asfaltats d’entre els 240 km de la xarxa.

 

Un 10% dels camins de la xarxa municipal

El consistori calcula que caldrà utilitzar, com a mínim, un 10% dels 240 km de camins de la xarxa per soterrar les línies. Aquests camins s’haurien de reposar mitjançant l’asfaltatge en calent un cop finalitzades les feines de soterrament. D’aquesta manera, “guanyaríem uns vials renovats i asfaltats i reduiríem al mínim l’afectació. El plantejament que fem per les línies d’evacuació és sensat i permet conjugar el respecte al nostre paisatge i a la nostra tradició eminentment agrària i ramadera amb el progrés que implica la nostra aposta ferma per un poble encara més verd i sostenible”, indica l’alcalde. Actualment, els projectes d’aprofitament fotovoltaic planificats a Alcarràs són set i s’ha presentat un vuitè que està en tramitació. Tots ells podrien arribar a produir 350 MWp

 

Promoció de l’autoconsum i suport als afectats per aconseguir les millors compensacions

En la reunió d’aquest 7 de març, l’alcalde, Jordi Janés, ha repassat també les diferents reclamacions dels afectats, les quals han estat recollides en un manifest. Entre elles, figuren l’exigència que les compensacions pels possibles afectats siguin les màximes, la demanda que s’activi la promoció de l’autoconsum mitjançant campanyes i ajuts directes i que hi hagi una reducció de les factures de consum elèctric i una millora dels vials rurals. En aquest sentit, l’alcalde ha renovat el seu compromís de posar els serveis jurídics municipals a disposició de les persones afectades i ha anunciat que s’activaran campanyes de divulgació de l’autoconsum i s’implementaran bonificacions a l’IBI rústic per a les persones propietàries que apostin per aquest sistema de producció elèctrica. “Hi ha peticions que es poden atendre i n’hi ha d’altres que plantegen complicacions, segons els serveis jurídics. De tota manera, treballarem per aconseguir la mínima afectació, les màximes compensacions i el màxim benefici pel poble”.