Alcarràs, entre els municipis que veurà rebaixat un 22% els seus valors cadastrals
02/10/2014
Resum del ple de l'1 d'octubre |
Alcarràs es troba entre els 18 municipis de la demarcació de Lleida que veuran rebaixats els seus actuals valors cadastrals en un 22%. Aquesta actualització dels valors ha estat sol·licitada a la Direcció General de Cadastre per l’actual equip de govern (ERC i PSC) i ahir va ser aprovada per unanimitat en el Ple del dimarts.
Segons va explicar l’alcalde, Miquel Serra, la revisió de la Ponència de Valors Cadastrals vigent des de el dia 27/06/2006, actualitzava els valors cadastrals dels immobles urbans aprovats inicialment l’any 1987, amb referència als valors de mercat de l’any 2006. L’increment dels valors cadastrals es va dividir en 10 anualitats incorporant-se cada any a la base liquidable de l’impost.
Posteriorment la crisis immobiliària va provocar que els valors de mercat tinguessin una depreciació molt important a partir de l’any 2008, provocant que els valors cadastrals vigents es situessin molt per sobre del 50% dels valors de mercat. L’Administració de l’Estat per Llei de Pressupostos Generals de l’Estat va oferir als ajuntaments una reducció dels valors cadastrals, aplicant un coeficient d’actualització del 0,8 per a 2014. L’Ajuntament va sol.licitar aquesta baixa de valors cadastrals del 20%, però la reducció no va tenir una repercussió en la quota a abonar pels veïns donat que encara estava vigent el període d’actualització cadastral desenal i la base liquidable de l’impost pràcticament no es va reduir. No obstant això es van reduir els tipus impositius aprovats per l’Ajuntament del 0,58 al 0,56 %.
Novament la Gerència Territorial del Cadastre proposa una reducció dels valors cadastrals per a l’exercici de 2015, aplicant un coeficient del 0,78. També es dona per finalitzat el termini d’actualitzacions i per tant ja no s’actualitzaran les bases liquidables. Per la qual cosa aquesta reducció del 22% serà efectiva sobre la practica totalitat dels valors cadastrals i conseqüentment sobre la base liquidable de l’impost. L’impost sobre béns immobles urbans és la principal font d’ingressos dels ajuntament, i la reducció del 22% de la base liquidable pot produir caiguda molt important dels ingressos municipals, fent insostenible econòmica i financerament els pressupostos anuals, de fet la llei orgànica de sostenibilitat econòmica i estabilitat financera ens obligaria a tanca serveis que no siguin mínims ni obligatoris i els impropis, com la policia local, serveis socials, escoles bressol, escoles de música, activitats culturals i esportives, entre d’altres. Per tant es pretén mantenir els actuals serveis i el seu nivell de qualitat i fer-los sostenibles econòmicament amb la compensació de la reducció dels valors cadastrals amb l’increment dels tipus impositius que ens permet la llei.
Des de l’any 2010 l’increment dels valors cadastrals i de les bases liquidables de l’impost sobre béns immobles es va compensar amb reduccions dels tipus impositius fins el vigent situat en un 0,56 general.
Els ajuntaments afectats han valorat la nova proposta de reducció de valors cadastrals, i han considerat més beneficiós pels veïns sol·licitar la baixa del valor cadastrals que no fer-la.
Ara es pretén:
a) Baixar els valors cadastrals en un 22% per beneficiar indirectament als veïns en d’altres impostos que prenen com a base el valor cadastral. Es beneficiarà de forma general als veïns, ja que la reducció dels valors cadastrals en un 22%, afectarà de forma directa a impostos com la plusvàlua, transmissions patrimonials, impost sobre la renda de les persones físiques, el de societats i el de patrimoni.
a) Reduir un 3,7% de mitja les quotes a pagar pels veïns, tot i actualitzant el tipus impositius general al 0,69.
b) Mantenir la sostenibilitat econòmica dels serveis municipals que es financen amb els impostos. sense tenir que eliminar serveis impropis o no obligatoris.
Per tant, malgrat la mesura preveu pujar el tipus impositiu per no deixar de prestar serveis bàsics (Policia Local, Escola Bressol, escola de música, activitats culturals, serveis socials...), la factura de l’IBI que rebrà el ciutadà es veurà rebaixada una mitjana del 3,7% (depenent del tipus de finca).
Per una altra banda, el ple també va aprovar per unanimitat un conveni marc de cooperació entre municipis i altres entitats per a la promoció del Camí Ignasià Loiola-Manresa. Es tracta d’atraure peregrins a Alcarràs, municipi situat en aquest camí, al igual que el de Sant Jaume.
Un dels altres punts va ser la informació del resultat del procés previ per a la provisió de dues places d’agents de la Policia Local. Un d’aquests exercia de vigilant a la Policia Local actualment. Ara es troben en període de formació a l’Escola de Policia de Mollet.
Així mateix, també es va aprovar un Decàleg de Bones Pràctiques de la Comunicació Pública –com recomana l’Observatori de la UAB- per tal de millorar encara més la transparència de les informacions municipals.
I, un dels altres punts que va ser aprovat per unanimitat, fa referència al fet que, abans de atorgar llicències per enderrocs es portaran a terme inspeccions prèvies per a la preservació del patrimoni històric i artístic –en cas que així se’n detecti-.
Per a la informació de la resta de punts, podeu visionar al Canal Youtube el ple d’ahir: