Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Alcarràs enllesteix les mesures per garantir una campanya fructícola amb plenes garanties sanitàries

L’equip de govern municipal d’Alcarràs ha presentat avui dins del marc de la reunió setmanal del Consell d’Emergències per Activació del Pla d’Emergències Municipal d’Alcarràs per Pandèmia la memòria que recull el complet pla de mesures dissenyat per garantir l’acolliment amb total seguretat i garanties sanitàries de les prop de 6.000 persones que, de manera escalonada, arriben enguany al municipi per treballar a la campanya de la fruita, la qual es perllonga des del pròxim 15 maig fins el proper 15 de setembre.

30/04/2020

Alcarràs enllesteix les mesures per garantir una campanya fructícola amb plenes garanties sanitàries
Allotjament El Saladar

L’objectiu de tot plegat, destaca l’alcalde Manel Ezquerra, és “garantir la salut i la seguretat de tots els empadronats i residents al municipi i la de les persones que arriben per treballar a la campanya” i, alhora, establir “tot allò necessari” per permetre el desenvolupament dins de l’actual marc d’emergència sanitària “de les tasques vinculades a la campanya fructícola amb la màxima normalitat possible i sense posar en risc la salut de ningú ni el futur d’un sector econòmic cabdal per l’economia de la vila, la demarcació i el país que, a més a més, és responsable de garantir l’abastiment d’una bona part dels aliments frescos i de qualitat que hom demana i necessita”.

 

Per tal d’aconseguir-ho, cal recordar que l’ajuntament ha habilitat ja dos allotjaments per confinar persones treballadores temporeres que, durant la campanya, puguin mostrar símptomes compatibles amb la COVID-19. “Enguany, l’allotjament municipal vell i l’allotjament municipal El Saladar, que està al polígon del Tossalet Roig s’han de destinar a eventuals necessitats de confinament de persones treballadores temporeres i són les empreses fructícoles i els productors individuals qui s’han d’encarregar de l’allotjament dels homes i dones que contractin. Ho dicten així les autoritats sanitàries. Tenim més de 100 places i, si en algun moment fan falta més, podrem donar resposta a la necessitat amb diligència”, assenyala Ezquerra.

 

A la memòria presentada avui, es quantifiquen les necessitats que es preveu generaran els dos allotjaments habilitats amb motiu de la campanya i per eventuals necessitats de confinament  pel que fa a neteja, desinfecció, consumibles, material sanitari, equips de protecció, llum, aigua, recursos humans i equips de protecció individual (EPI’s) pels temporers i qui els ha de donar servei. Si únicament és necessari emprar l’allotjament del polígon, la despesa prevista pot arribar fins els 249.000 EUR i si la situació fa necessari utilitzar també l’allotjament vell, tot plegat pujaria en 176.000 EUR més, el que totalitza una despesa de 425.000 EUR. “És una quantitat important i, evidentment, el consistori ha de rebre l’ajut d’altres administracions. Els recursos hi són, nosaltres hem fet la feina que ens tocava i, a hores d’ara, podem dir que a Alcarràs ho tenim tot enllestit per garantir el desenvolupament de la campanya fructícola dins d’un marc de seguretat i amb garantia de salut per les persones que resideixen de continu al municipi i, també, pel contingent de persones treballadores temporeres que necessiten enguany les empreses i les explotacions del sector de la fruita dolça que són motor de la nostra economia”, explica l’alcalde d’Alcarràs. desenvolupa amb total seguretat i equilibri entre les necessitats.

 

 

Reintensificació de les tasques de neteja, desinfecció i informació

Durant aquests dies, i amb l’inici del desescalament, el consistori reintensifica les tasques de neteja, desinfecció, vigilància i informació per tal de garantir la salut de tothom. Així, la desinfecció de carrers i zones sensibles com ara la Residència Sant Sebastià i el CAP incrementarà la seva freqüència i intensitat i s’activarà una campanya informativa mitjançant cartelleria en diferents llengües ubicada a punts estratègics de la vila. Pel que fa a les denúncies per incompliments de les normatives fixades per les autoritats competents amb motiu de l’emergència sanitària en curs, a Alcarràs s’han cursat ja 120 i, d’elles, una vintena corresponen a aquesta darrera setmana. “L’actitud de la població és, en general, adequada; però l’inici del desescalament obliga a intensificar determinades accions. Ara; en permetre-se’n sortir als nens, la gent gran i qui vol practicar esport s’intensificarà l’ús dels espais públics i això obliga a replantejar determinades qüestions”, apunta Manel Ezquerra. Igualment, i a partir del proper divendres, es reactiva el mercat setmanal, però només pels comerciants de aliments i planter.

 

Nova desinfecció a la Residència i continua el repartiment de mascaretes pels infants

Aquesta setmana, en concret aquest dimecres, personal contractat per la Generalitat de Catalunya ha procedit a una nova desinfecció de la Residència Sant Sebastià, la més gran de la província pel que fa al número de places. Les tasques es van perllongar per espai de nou hores –de 8.00 a 17.00 hores- i van implicar quatre tècnics especialistes en la matèria. També, i des de la setmana passada, continua el repartiment al consistori de mascaretes pels infants de la vila i per l’alumnat de Secundària. Fins ara, s’han repartit ja 400 mascaretes a les famílies amb infants i 75 a pares i mares d’alumnat de Secundària. Al consistori, es disposa a hores d’ara d’un stock total de 857 mascaretes infantils, 524 per alumnat de Secundària i 210 per adults. Totes elles han estat fabricades de forma solidària per voluntàries sota la coordinació de l’Associació de Mestresses. Pel que fa als serveis socials, s’han realitzat ja un total de 58 atencions a persones grans, amb mobilitat reduïda o en situació de vulnerabilitat. En algunes d’aquestes atencions han col·laborat persones voluntàries.