Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Alcarràs denuncia "l'acord secret" d'Acció Climàtica amb les promotores per no soterrar les línies d'evacuació dels parcs solars

L'Ajuntament d'Alcarràs ha denunciat aquest dissabte que les empreses promotores dels parcs solars i el departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural hagin descartat el soterrament de les línies d'evacuació dels projectes fotovoltaics al municipi mentre que a Lleida ciutat, sí que es soterraran, "un acord secret del qual ens n'hem assabentat avui i denunciem que es tracta d'un greuge comparatiu que no podem acceptar de cap de les maneres", ha dit Jordi Janés, alcalde d'Alcarràs.

18/09/2022

El consistori alcarrassí va demanar el passat mes de març el soterrament per camins municipals de totes les línies associades als projectes fotovoltaics i es calcula que caldria utilitzar com a mínim un 10% dels 240 km de camins de la xarxa per soterrar les línies. D'aquesta manera, segons Janés, "s'eliminarien les afectacions a particulars". Avui, però, en saber que els promotors del parcs solars i Acció Climàtica han acordat soterrar una part de les línies a Lleida, però no a Alcarràs, des de l'Ajuntament "denunciem aquest greuge comparatiu, ja que a Alcarràs no som menys que a Lleida", ha dit l'alcalde, qui ha afegit que "necessitem saber els motius pels quals la conselleria de Teresa Jordà fa un tracte discriminatori que perjudica el nostre poble".

 

Una acord d'amagat

"És molt greu que ERC convoqui una reunió d'esquenes i d'amagat a l'Ajuntament per explicar les rebaixes de les tarifes del consum elèctric com a compensació per no soterrar les línies d'evacuació", ha afirmat l'alcalde d'Alcarràs. "És lamentable que ens assabentem d'aquesta reunió a través de les pròpies persones afectades, ja que Acció Climàtica ha demanat expressament a l'empresa promotora que no ho digués a l'Ajuntament", ha detallat Janés.

 

"ERC ha fet un ús partidista de recursos públics"

L'Ajuntament també ha sabut que ERC ha convocat les persones afectades pel soterrament a través d'una carta postal a una reunió que s'ha de celebrar el pròxim dilluns dia 19 a Alcarràs "per explicar les novetats en la línia d'evacuació del parc solar RASCON". "Atès que sou una de les persones afectades per l'expedient esmentat, ens agradaria que ens poguéssiu acompanyar en aquesta sessió informativa en la qual també comptarem amb representants de l'Administració i de l'empresa promotora", segueix la missiva.

 

"El que és denunciable i lamentable per part d'ERC és l'ús partidista d'informació privilegiada com a grup municipal sobre el llistat de veïnes i veïns d'Alcarràs afectats pel projecte de parcs solars i convocar-los a una reunió amb els promotors com a grup polític del consistori havent emprat dades que haurien d'haver estat protegides per Acció Clímàtica per a un ús partidista", ha denunciat l'alcalde, Jordi Janés. "Aquesta és una de les accions més roïns que es poden fer en política, ja que la informació detallada, noms i adreces postals de les persones empadronades té privacitat i és una informació que no es pot usar per fer una "sessió informativa" convocada per un partit polític usant mitjans que només estan a l'abast de l'administració pública", ha dit Janés.

 

"Circ polític"

L'alcalde d'Alcarràs ha demanat aquest dissabte a la promotora dels parcs solars "que no es presti a formar part del circ polític que ha muntat ERC i que el consistori convocarà una reunió informativa amb totes les persones afectades, les promotores i Acció Climàtica per informar amb "transparència" de les novetats de les línies d'evacuació, "una sessió amb llums i taquígrafs, sense amagar res i d'amagat de ningú"·

 

L'alcalde ha conclòs dient que "des de l'Ajuntament ens mantenim al costat de les persones afectades i ara, encara més, ja que si Acció Climàtica farà soterrar una part de les línies a Lleida, també ho pot fer a Alcarràs".