Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Alcarràs demana que Agroseguro deixi d’imposar limitacions per assegurar collites a la pagesia afectada per gelades successives

L’Ajuntament d’Alcarràs demanarà a Agroseguro que elimini dels seus contractes les clàusules que penalitzen les explotacions agràries que resulten afectades tres anys seguits per gelades i que impedeixen que es pugui assegurar el 100% de la collita a la campanya següent. D’igual manera, es demanaran bonificacions i ajuts fiscals per a les persones titulars de les explotacions afectades a les administracions de rang superior. La petició es farà en paral·lel a d’altres similars formulades des de la resta de consistoris de la zona fructícola, segons s’ha acordat a la reunió que han mantingut representants dels productors i dels ajuntaments dels diferents municipis afectats per les darreres gelades, que han generat danys per valor de 500 milions d’euros a una superfície de 50.000 ha.

07/04/2022

Les gelades patides al terme durant la matinada entre aquests primers dies d’abril, destaca l’alcalde, Jordi Janés, han afectat “diverses zones productores del nostre municipi” i es traduiran en una reducció de la producció que pot oscil·lar entre el 40% i el 100% de la collita prevista segons quina sigui la zona”. La situació és particularment greu perquè les clàusules, considera Janés, “qüestionables, com a mínim, per no dir abusives” que imposa Agroseguro a la pagesia poden arribar a fer que molts productors no comuniquin el sinistre: “a hores d’ara, quan una explotació pateix gelades tres campanyes seguides, s’impedeix al pagès que asseguri el 100% de la collita l’any següent i, a més a més, se’ls hi aplica una franquícia del 30%. Com que fa tres anys que patim de gelades, molts professionals optaran per no comunicar el sinistre, donat que la indemnització que puguin arribar a rebre serà menor al greuge que tot plegat els suposarà a conseqüència de les penalitzacions que hauran de suportar l’any vinent i encariran el cost de les seves assegurances”, explica l’alcalde.

 

50.000 ha afectades i 500 milions d’euros en pèrdues

Des d’Agroseguro, explica l’alcalde Janés, s’han valorat les pèrdues generades a tota la zona fructícola en 500 milions d’euros i s’ha fet ja una previsió de 150 milions per a indemnitzacions. En conseqüència, es demanarà a les administracions amb competències en matèria agrària des dels consistoris que s’habilitin els mecanismes necessaris per permetre que la pagesia pugui veure atenuades amb ajuts i bonificacions els efectes de la inclemència meteorològica patida: “existeixen moltes maneres d’ajudar. Es plantegen, per exemple, exempcions fiscals pels professionals que cotitzen mitjançant el sistema de mòduls i a l’impost de societats i mesures per a millorar la liquiditat de les cooperatives i les centrals fructícoles del territori. Cal, de tota manera, que els municipis on ha gelat siguin reconeguts com a afectats per inclemències meteorològiques i això és el que demanarem a les administracions de rang superior abans de tot”, assenyala l’alcalde, qui ha participat a la trobada de representants del sector i dels municipis afectats que ha estat celebrada aquest 7 d’abril a Seròs, juntament amb el regidor d’Agricultura, Agustí Camarasa.

 

Necessitat d’un replanteig

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament d’Alcarràs i els altres consistoris del territori afectat demanaran també al Govern de la Generalitat “més ajuts” per a contractar agroassegurances, tot i que es considera “crucial” que s’eliminin les penalitzacions que pateixen ara els productors afectats per gelades successives: “actualment, la situació que viu la nostra pagesia és de monopoli si ens referim a les assegurances i els monopolis generen indefensió. Fan falta més ajuts i també canvis i nosaltres, des de l’Ajuntament, els demanarem perquè la nostra pagesia és estratègica pel poble, per la comarca i pel país. Treballar la terra, ara per ara, no és gens fàcil. És, de fet, un acte d’amor al país i de compromís amb un llegat de generacions i amb el futur de totes i tots nosaltres, perquè per a poder arribar algun dia a la suficiència alimentària, hem de cuidar la pagesia. Les inclemències atmosfèriques, la inflació a tots els sectors i, particularment, als carburants, els pinsos i els adobs, juntament amb la pressió de les grans distribuïdores que impedeixen que les produccions es puguin vendre a preus justos mitjançant pràctiques abusives, fan que cada dia sigui més i més difícil ser pagès. Per això, des de l’Ajuntament, fem nostres les reclamacions de la pagesia i les portarem fins a on calgui per defensar-les”, explica Janés.