Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Alcarràs demana el traspàs a la Generalitat i la Diputació de la titularitat dels camins propietat de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre al Baix Segrià i el Baix Cinca

L’Ajuntament d’Alcarràs ha aprovat aquest vespre amb els vots de Junts per Alcarràs, Sempre Alcarràs i el PSC una moció consensuada amb els consistoris d’Almacelles, Gimenells i Pla de la Font i Lleida i les seves entitats Municipals Descentralitzades (EMD) de Sucs i Raimat amb la qual es demana a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) el traspàs a la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Lleida de la titularitat de la xarxa de camins que donen servei a la zona de reg del Canal d’Aragó i Catalunya. La petició arriba després que la CHE hagi invertit 2,5 milions d’euros per arranjar diferents vials d’aquesta xarxa en resposta a la pressió que, durant els darrers anys, s’ha realitzat des del territori. L’objectiu d’aquesta petició de traspàs de la titularitat és aconseguir que es redacti un Pla d’Inversions i Manteniment per aconseguir que els vials es mantinguin en el futur en estat idoni i mai més s’arribi a una situació com l’anterior a l’execució de les obres completades aquesta tardor.

02/12/2021

Alcarràs demana el traspàs a la Generalitat i la Diputació de la titularitat dels camins propietat de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre al Baix Segrià i el Baix Cinca
Ple Municipal

Els treballs executats, a més a més de l’asfalt en calent en unes vies i l’arranjament amb reg asfàltic a unes altres, han comportat la senyalització dels camins per a garantir la seguretat dels molts baixsegrianencs que, de manera quotidiana, utilitzen aquests vials per a traslladar-se entre els diferents pobles de la zona o per accedir a zones agràries i donar sortida als excel·lents productes agroalimentaris de la comarca. La petició que ara se substancia amb l’aprovació d’aquesta moció al Ple d’Alcarràs la va anunciar ja l’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés, en declaracions realitzades aquest mes de novembre amb motiu de la finalització de les obres: “ja ho vam dir en el seu moment i, ara, li donem forma amb l’aprovació al Ple d’aquesta moció”, ha explicat. Al text, es planteja que la Generalitat se’n faci de càrrec dels camins que connecten Alcarràs i Vallmanya amb Gimenells, Pla de la Font i Almacelles i que la Diputació se n’encarregui de la resta.

 

Un Ordre del Dia amb onze punts

A la sessió plenària d’aquest 2 de desembre, a més a més d’aquesta moció que figurava en el punt cinquè de l’Ordre del Dia, s’han aprovat també per unanimitat altres qüestions com ara la desafectació d’un seguit de vials  fora d’ús i situats al terme de Montagut per tal de poder convertir-los en bé patrimonial i permutar-los per la propietat del 50% dels terrenys del Pantà de l’Arròs que encara no són de titularitat municipal. L’objectiu de la futura permuta és seguir avançant en la dignificació d’aquest espai alcarrassí de notable valor ambiental.

Igualment, el Ple d’aquest mes de desembre ha permès designar, també per unanimitat, els representants municipals de la mesa general de negociació col·lectiva de matèries comunes al personal funcionari i laboral, comunicar una decisió per la qual s’obre un expedient per optimitzar la delimitació dels termes municipals d’Alcarràs i Torres de Segre donat que s’ha observat que existeix superposició de planejaments en algun sector de sòl urbà on les línies de terme no són prou definides, aprovar les actes de les sessions anteriors i  ratificar la resolució que permet l’Ajuntament personar-se en un seguit de procediments judicials amb particulars derivats de reclamacions vinculades a l’últim tram de l’adequació retributiva derivada de la Relació de Llocs de Treball del 2019 que va ser considerada lesiva per l’interès públic.

El Ple ha fet possible aprovar també per unanimitat atendre el requeriment que l’Agència Catalana de l’Aigua ha realitzat a Sorea, l’empresa que gestiona el servei d’abastiment d’aigua a Alcarràs, per abonar un cànon complementari per diferències de declaració de consum i que deriva del desajust entre el consum declarat i el consum efectiu que genera la inexistència de comptadors d’aigua al municipi. El diferencial existent s’aplicarà en un petit recàrrec als rebuts durant un termini de dos anys.

 

Altres mocions

Per últim, la sessió plenària d’aquest 2 de desembre ha servit per aprovar altres dues mocions. La primera d’elles, aprovada per unanimitat, ha estat presentada amb motiu del 25-N, condemna tota violència envers les dones i demana a les institucions de rang superior que impulsin totes les mesures necessàries per erradicar aquesta xacra a l’hora que explicita el compromís d’Alcarràs en favor d’aquesta lluita necessària. La segona, presentada pel grup municipal de Sempre Alcarràs, ha estat aprovada amb els vots favorables dels grups municipals de Junts per Alcarràs, Sempre Alcarràs i PSC i insta tots els grups polítics del Parlament de Catalunya a presentar una Proposta de Resolució per declarar Alcarràs com a municipi estratègic per la implantació de parcs fotovoltaics donat que els projectes que es promouen es radiquen a un latifundi i que, en cap cas, la concreció de tots aquests projectes afectaria de manera negativa a l’agricultura sostenible de les explotacions agràries familiars del municipi. El Ple s’ha tancat, com és habitual a les sessions ordinàries, amb la comunicació als diferents grups municipals dels darrers Decrets d’Alcaldia aprovats i amb un torn de Precs i Preguntes.