Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Alcarràs congela impostos i taxes municipals i amplia la bonificació de l’impost de circulació als vehicles modificats per convertir-se en Zero o ECO

L’Ajuntament d’Alcarràs congela enguany novament ordenances fiscals i impostos i amplia als vehicles que han estat modificats adaptar-se als requisits de les categories Zero i ECO la bonificació del 75% en l’Impost de Circulació a la qual, fins ara, es podien acollir els vehicles que, en el moment de la seva matriculació complien aquests requisits. Tot plegat ha estat aprovat avui en sessió extraordinària de Ple celebrada a l’Ajuntament on s’ha debatut un Ordre del Dia que incloïa altre punt més referit a l’aprovació d’una modificació de crèdit la qual permet reforçar amb 189.783 euros el pressupost 2021 per tal de completar la primera fase de la recuperació de la Casa de Montagut.

04/11/2021

Alcarràs congela impostos i taxes municipals i amplia la bonificació de l’impost de circulació als vehicles modificats per convertir-se en Zero o ECO
Ple Municipal

Així, i gràcies a l’aprovació per unanimitat de la modificació de les ordenances fiscals d’impostos per l’exercici 2022, tothom qui hagi realitzat en el seu vehicle una modificació substancial la qual permeti homologar-lo com de categoria Zero o ECO pel que fa a les seves emissions de C02 i ho justifiqui degudament amb el certificat tècnic acreditatiu de la instal·lació inscrit en el registre de la Direcció General de Trànsit podrà gaudir d’una bonificació de la qual se’n beneficiaven fins ara únicament els vehicles que, en el moment de la seva matriculació primera, acreditaven adequar-se als requisits d’aquestes dues categories. Pel que fa a la resta d’ordenances fiscals i impostos municipals, s’incorpora una bonificació del 75% a l’Impost de Construccions i Obres (ICIO) per millores a centres de salut i centres educatius d’Infantil, Primària i Secundària i se suprimeixen un seguit d’epígrafs (atorgament d’horts familiars, realització de recollida selectiva a domicili o actes de control derivats de règim de comunicació d’activitats, obres i instal·lacions o matrimonis civils) a la taxa per expedició de documents administratius per estar ja regulats als reglaments respectius o per duplicitat. Igualment, s’incorpora un epígraf nou relatiu als drets d’examen en processos selectius.

 

Ús dels equipaments públics

Finalment, la modificació de les ordenances fiscals permet també que les entitats culturals, socials, educatives, esportives o polítiques sense ànim de lucre puguin utilitzar de manera gratuïta espais i equipaments comunitaris sense haver de concretar abans cap conveni o acord regulador per no haver de satisfer cap mena de taxa en el cas d’organitzar actes benèfics, assistencials o socials sense ànim de lucre. Fins ara, aquest tràmit era preceptiu i ara, amb el canvi el qual s’introdueix, s’estableix que aquesta mena d’entitats puguin utilitzar sempre que ho demanin equipaments públics de manera gratuïta i sense acords o convenis previs.

 

Reforç del pressupost per completar la primera fase de la recuperació de la Casa de Montagut

 

Al segon punt de l’Ordre del Dia del Ple Extraordinari d’aquest 4 de novembre s’ha aprovat també per unanimitat una modificació de crèdit per valor de 189.783 euros per tal de completar la primera fase de les obres de recuperació de la Casa de Montagut. Aquesta primera fase contempla la rehabilitació estructural d’un immoble el qual; recorda l’alcalde, Jordi Janés; destaca “pel seu valor arquitectònic, la seva vinculació amb un episodi central de la història del nostre poble com va ser la lluita dels colons de Montagut, i el fet de ser una de les cases senyorials del municipi”. Recuperar-la, destaca Janés, “ens obre a poder explicar i entendre molt millor aquells fets tan importants pel nostre municipi i, alhora, permetrà igualment aprofitar la seva proximitat a alguns dels nous parcs solars previstos al municipi per convertir-la en un lloc idoni per nous usos com ara un centre d’interpretació de l’energia solar o, també, un centre d’investigació que són plenament compatibles amb aquesta finalitat cívica i de recuperació de la memòria que apuntàvem”. Tot plegat, però, recorda Janés, “es troba en una fase inicial i, encara que hi ha hagut converses amb les empreses privades que promouen els parcs solars per aconseguir la seva implicació, el primer que cal fer és finalitzar aquesta primera fase de la rehabilitació i fer-ho amb un horitzó de posada en valor de l’immoble, que ha de prestar servei al municipi i els seus veïns". El Ple s’ha tancat amb la condemna de la violació d’una menor a Igualada aquesta setmana i la mort a Ripoll d’una dona a mans del seu fill la setmana passada. 

 

Una casa emblemàtica

La Casa dels Canonges de Montagut forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i s’articula amb l’Ermita de Santa Anna com a centre. A banda i banda de l’única nau d’aquest temple hi ha dos cossos annexes de planta rectangular, amb planta baixa i dos pisos cadascun i teulades a dos vessants. Probablement, i segons els testimonis orals i escrits dels quals es disposa, aquests cossos laterals allotjaven dependències administratives vinculades a la finca i també estances per l’allotjament dels canonges que la gestionaven. L’immoble és propietat municipal des del 2003 i, encara avui, acull activitats com ara la Festivitat de Santa Anna.