Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Alcarràs comptarà amb un nou col·lector pressupostat en 680.000 euros que optimitzarà el funcionament de la depuradora

Alcarràs incorporarà enguany un nou col·lector a la seva xarxa de canalització i tractament d’aigües residuals que separarà definitivament les aigües pluvials de les residuals i aconseguirà que les segones no entrin a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) del municipi, no hagin de ser tractades i es generi un estalvi energètic i econòmic que podrà revertir en més i millors serveis pel veïnat. Les obres han de tenir una duració màxima de sis mesos a comptar des del seu inici i, a hores d’ara, els treballs estan pendents de licitar-se, tot i que des de l’Ajuntament i l’ACA s’han iniciat ja els treballs previs a aquest tràmit administratiu.

11/03/2020

Alcarràs comptarà amb un nou col·lector pressupostat en 680.000 euros que optimitzarà el funcionament de la depuradora
El Col·lector es construirà a la zona del Camí del Riu

El nou col·lector, pressupostat en 680.705,35 euros, serà finançat íntegrament per l’Agència Catalana de l’Aigua. Segons el projecte que s’ha lliurat ja a l’Ajuntament d’Alcarràs, el nou col·lector constarà de tres trams els quals totalitzen 875,53 metres lineals i les obres tindran una duració aproximada de sis mesos. S’aconsella que, per reduir al màxim eventuals molèsties, es desenvolupin fora de la temporada de reg al municipi.

La nova infraestructura projectada consta de tres trams i inclou dos sobreeixidors que se situaran el primer al Passeig del Riu i el segon, a l’alçada de l’actual EDAR. El primer dels sobreeixidors només entrarà en funcionament en moments de pluja intensa i, el segon, amb la mateixa finalitat i que abocarà les aigües al col·lector preexistent que porta fins el riu les aigües ja tractades a la planta.

Pel que fa als trams del col·lector; el primer tindrà 19,08 m de llargària que permetrà unir la canonada d’aigües pluvials amb la canonada paral·lela al marge esquerre del Camí del Riu, el segon tindrà 554,5 m i traslladarà aigües residuals fins la depuradora i, el tercer, de 301,95 m, interceptarà les aigües pluvials per tal de conduir-les directament al Segre. Amb tot plegat, detalla l’equip de govern municipal, “evitarem haver de tractar a l’EDAR aigües procedents de la pluja i de les infiltracions d’aigua de reg que són netes. Això implicarà un estalvi econòmic i energètic que entronca amb el nostre compromís en favor de la sostenibilitat i garanteix alhora l’optimització de l’ús de l’EDAR tot preparant-nos per poder satisfer les necessitats dels increments de població previstos els propers anys. Per Alcarràs, és una obra molt important que millorarà la vida de la població en generar un estalvi econòmic. Satisfarem una necessitat que teníem des de fa anys i, a més, ho fem sense haver d’emprar fons propis”.  

L’ACA, amb Alcarràs

La nova inversió de l’ACA a Alcarràs arriba desprès de que l’Agència hagi invertit el 2019 prop de 300.000 euros per a millorar el funcionament de l’EDAR de la població. La inversió ha permès reconvertir un dels reactors biològics SBR (reactor biològic seqüencial) de la instal·lació en un reactor del tipus MBR (reactor biològic de membranes), fent possible que s’incrementi el màxim cabal tractat diari fins els 1.800 metres cúbics. Aquesta tecnologia s'ha instal·lat per primera vegada a les comarques de Lleida i permet aconseguir un aigua de qualitat molt superior gràcies a la microfiltració per aspiració que permeten les membranes de 0,4 micres de grandària nominal de porus del nou equip.

La depuradora d'Alcarràs es va posar en servei l'any 1993 amb un cabal de disseny màxim de 1.600 metres cúbics al dia, operant amb dos reactors de tipus SBR (reactor biològic seqüencial) amb una capacitat de tractament de 800 metres cúbics al dia cadascun. Ara, la planta disposa d'un reactor SBR i un nou reactor MBR, amb capacitat per a tractar 800 i 1.800 metres cúbics al dia, respectivament.