Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Alcarràs commemora el Dia per l'Alliberament de lesbianes, Gais, homes i dones Transsexuals i Bisexuals

Una jornada que es celebra cada 28 de juny

28/06/2018

Alcarràs commemora el Dia per l'Alliberament de lesbianes, Gais, homes i dones Transsexuals i Bisexuals
Alcarràs ha penjat la bandera del col·lectiu LGBTI a la façana de l’Ajuntament i a la de Lo Casino.

El 28 de juny es commemora el Dia per l'Alliberament de lesbianes, Gais, homes i dones Transsexuals i Bisexuals.


Es commemoren els fets esdevinguts el 28 de juny de 1969 a Nova York, quan la població LGTB va sortir al carrer arran d'una batuda de la policia al bar gai de Stonewall Inn. La comunitat LGTB va sortir al carrer a mostrar el seu rebuig i es va produir un fort enfrontament, que va acabar amb detencions i ferits greus. La reacció de suport a les persones agredides va ser immediata: milers de gais, lesbianes, transsexuals i simpatitzants es manifestaren solidàriament, i van contribuir, així, al naixement del Gay Liberation Front.


El 28 de juny de 1969 marca l'inici de l'activisme LGTBI. En poc temps es van fundar organitzacions que defensaven els drets dels col·lectius LGTB tant als Estats Units com a altres països. El 28 de juny de 1970 va tenir lloc la primera marxa de l'orgull gai a Nova York i Los Angeles per commemorar l'aniversari dels conflictes.


Altres ciutats van imitar la iniciativa i actualment el Dia per l'Alliberament LGTBI es commemora arreu del món. La diada es celebra com a jornada festiva i reivindicativa amb la qual es demana la plena igualtat jurídica i social per a les persones LGTBI, així com la tolerància per la diversitat d'orientació sexual. És el dia de la celebració del sentiment de dignitat de les persones LGTBI i predominen els ja tradicionals símbols de les persones LGTBI: els triangles roses i la bandera amb els colors de l'arc de Sant Martí, creada per l'artista Gilbert Baker i exhibida per primera vegada a San Francisco durant una desfilada celebrada el 1978.


El 26 de juny del 1977 unes quatre mil persones es van manifestar a la rambla de Barcelona. Va ser la primera manifestació LGTBI a l’estat espanyol i va ser convocada pel Front D’alliberament Gai de Catalunya.


Des de l’any 2009, a Catalunya se celebra, també, el Pride una marxa festiva a la manera de les desfilades de l'orgull LGBT.

arxivat sota: ,