Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Alcarràs comença a sancionar per l’ús inadequat de patinets i altres VMP a la via pública

L’Ajuntament d’Alcarràs, mitjançant la seva Policia Local, ha començat aquesta primavera a sancionar imposat per l’ús irresponsable de patinets elèctrics i altres VMP a la via pública. Les sancions imposades arriben després de completar-se el seguit d’accions formatives desenvolupades també per la Policia Local aquesta primavera en els centres escolars del municipi i amb les quals s’ha volgut conscienciar la joventut local de la necessitat d’utilitzar els patinets elèctrics i els Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) d’acord amb les normes que es fixen a l’Ordenança Reguladora del Trànsit, la qual s’ha modificat enguany per garantir la seguretat de tothom davant la proliferació d’aquests vehicles.

25/06/2021

Alcarràs comença a sancionar per l’ús inadequat de patinets i altres VMP a la via pública
Les xerrades s'han realitzat als centres escolars del poble

Les accions formatives desenvolupades han permés arribar a més de 300 persones joves i adolescents, a les quals s’ha informat sobre la normativa en vigor i els riscos derivats d’una utilització inadequada d’uns vehicles que poden arribar a desenvolupar velocitats notables. Ramon Bernat, caporal de la Policia Local, destaca la bona predisposició del jovent en les xerrades: “hem treballat amb alumnat de sisè de Primària a l’Escola Parc del Saladar i l’Escola Comtes de Torregrossa i amb l’alumnat de l’Institut d’Alcarràs. Primerament, hi ha una reacció de sorpresa quan s’informa de les limitacions, però estem satisfets: les sancions, fins ara han estat imposades totes elles a persones adultes que no formen part del col·lectiu al qual ens hem dirigit”. Juntament amb les xerrades, la campanya informativa ha inclòs l’edició d’un tríptic del qual s’han repartit unes 300 unitats.

 

Normativa específica

A Alcarràs, des d’aquesta primavera, l’Ordenança Municipal de Trànsit inclou un seguit d’articles específics que s’han introduït a la norma per donar resposta a la situació generada per la proliferació d’aquest tipus de màquines. Abans, a la tardor del 2020, s’havia impulsat ja una primera campanya de sensibilització per promoure un ús responsable d’aquestes màquines. A la vila, els patinets elèctrics i similars no poden circular per voreres i zones de vianants com ara el tram del carrer Major que va des de la plaça de l’Església fins al carrer Joan Maragall i sí que ho poden fer a parcs i places, zones 30 i espais on vorera i calçada estiguin al mateix nivell. La velocitat màxima permesa és de 10 km/h a parcs, places i passejos i de 25 km/h a les altres zones on es permet la circulació, com les zones 30.

 

L’ús d’aquests vehicles queda limitat a persones més grans de 16 anys i els menors d’aquesta edat només en poden fer ús a espais tancats al trànsit i sota la supervisió de persones tutores. Com a norma general, es fixa l’obligació de conduir aquests vehicles amb diligència i precaució, a un mínim d’un metre dels vianants i la línia de façanes, sense haver consumit drogues i sense una taxa d’alcohol superior al límit permès. Els vehicles de mobilitat personal amb motor i dues rodes han de ser conduïts amb casc i portar avisador acústic i s’han d’estacionar a llocs reservats o espais on no entorpeixin el trànsit de vianants o la circulació de vehicles. Mai es poden subjectar a arbres o elements del mobiliari urbà als quals puguin causar desperfectes.