Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Alcarràs adapta les seves ordenances fiscals al nou marc regulador de l’impost de plusvàlues

L’Ajuntament d’Alcarràs ha aprovat, en la sessió extraordinària de Ple d’aquest 4 d’abril i amb el vot favorable de tots els grups municipals del consistori, la modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’Impost sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana per adaptar-la al nou marc regulador d’aquesta taxa, coneguda com a plusvàlua. Aquest nou marc està determinat pel Reial decret 26/2021, que regula aquest impost actualment i després de la sentència que, aquest 2021, el va declarar com a no ajustat a dret en la manera com s’aplicava fins llavors. En paral·lel a aquest canvi, el consistori aprova també estendre la bonificació del 95% a l’impost de la qual gaudien, fins ara, persones amb parentiu de primer grau (mares, pares i filles i fills) als parents de segon grau (germans i germanes i avis, àvies, netes i nets) en casos d’acceptació d’herències.

04/04/2022

 

“Es tracta d’una modificació obligada que es deriva d’un canvi legislatiu a nivell estatal. Els ajuntaments, i el d’Alcarràs no pot romandre aliè, ha d’adaptar també les seves ordenances al nou marc legal i és el que fem”, explica l’alcalde, Jordi Janés. El primer edil alcarrassí destaca també que aquesta modificació s’ha aprofitat per introduir una altra relativa a les bonificacions de l’impost: “com que calia fer aquesta modificació de les ordenances, aprovem també una altre relativa a una bonificació d’aquest mateix impost de plusvàlues. Fins ara, quan s’acceptava una herència que procedia d’un familiar amb el qual hi havia parentiu de primer grau, la bonificació era del 95%. Des d’ara, si el parentiu és de segon grau, també s’aplicarà aquesta bonificació”. La proposta inicial d’aquesta millora, que ha estat aprovada per unanimitat, ha partit del grup municipal de Sempre Alcarràs.

 

Tipus impositiu per sota del màxim permès

Així, i des d’ara, l’Impost sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana queda regulat per uns coeficients que ha fixat l’Estat i que van des del 0,14 per a transmissions realitzades després d’un període inferior a l’any amb relació a la transmissió patrimonial anterior i fins al 0,45 quan els anys transcorreguts són més 20. Aquests coeficients, recorda l’alcalde Janés, “els fixa l’Estat i poden variar cada any”. L’import total de la quota a abonar dependrà, a partir d’ara, d’aquest coeficient, la base imposable i, també, del tipus impositiu de l’impost, que queda fixat, per decisió del consistori en un 22% quan es tracta de transmissions patrimonials realitzades abans de complir-se set anys de la darrera transmissió i en un 25% per a transmissions realitzades després de set anys de la transmissió patrimonial anterior. El Reial decret que regula aquest impost permetia fixar un tipus impositiu màxim del 30%.