Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Alcarràs activa un pla de mesures preventives per acollir les prop de 6.000 persones que treballaran al camp i les centrals fructícoles durant la campanya

L’ajuntament d’Alcarràs activa aquests dies un complet pla de mesures amb les quals es garantirà que l’acolliment de les prop de 6.000 persones que arriben al municipi aquestes setmanes per treballar a la campanya de la fruita es desenvolupa amb total seguretat i equilibri entre les necessitats dels productors i les restriccions a les quals obliga l’emergència sanitària en curs. Així, el consistori ha habilitat ja un centenar de places per a procedir, si s’escau, a l’aïllament en condicions de seguretat de persones temporeres que puguin eventualment mostrar patologies compatibles amb la COVID-19 durant la campanya fructícola i, també, s’abasteix del material sanitari i de prevenció necessari i activarà una campanya informativa mitjançant cartellera en diferents llengües ubicada a punts estratègics de la vila. Igualment, continuen diàriament les tasques de desinfecció dels punts més transitats del casc urbà i d’espais singulars com ara la residència Sant Sebastià.

24/04/2020

Els detalls del pla de mesures que ara s’activa s’han concretat a la reunió del Consell d’Emergències per Activació del Pla d’Emergències Municipal d’Alcarràs per Pandèmia que s’ha celebrat avui. Així, a la sessió telemàtica d’aquest migdia, s’ha informat els participants de la adequació de l’antic alberg i del nou per tal d’habilitar un centenar de places per aïllar persones temporeres que puguin mostrar patologies compatibles amb la COVID-19 durant la campanya. Aquestes places d’aïllament, si resulta necessari, poden arribar fins les 150 i, si cal, podrien també ampliar-se més enllà. Ahir, els dos allotjaments van ser visitats per membres de l’equip de govern municipal; la responsable de l’Oficina del Delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Violant Cervera; la gerent de CatSalut a la regió sanitària de Lleida, Divina Farreny i els responsables del Parc de Bombers de Lleida. Tots ells han verificat l’adequació de les instal·lacions habilitades a les necessitats existents.

 

La necessitat d’habilitar aquests nous espais, i així s’ha informat a la reunió del Consell d’avui, fa que enguany hagin de ser els propis empresaris fructícoles els encarregats en tots els casos d’oferir allotjament a les persones que han contractat amb motiu de la campanya. Des del consistori, s’activen els mecanismes de vigilància necessaris per garantir que no es produeix cap cas de sobre ocupació en habitatges del municipi perquè, en cas de donar-se, es complicaria el compliment estricte de les mesures vigents durant l’emergència en curs i que han dictat les autoritats sanitàries.

 

 

A tot Alcarràs; on existeixen més de 3000 hectàrees de cultiu de fruita dolça i sis centrals fructícoles que s’abasteixen en part amb la fruita produïda a 300 explotacions ubicades dins del terme, s’espera l’arribada d’unes 6.000 persones temporeres. D’elles, 3.500 persones treballaran a centrals fructícoles ubicades al municipi i a explotacions vinculades, 1.200 a explotacions que no treballen per les centrals fructícoles locals i un miler més, per les cinc empreses de treball temporal (ETT) de la localitat. D’aquestes mil, un percentatge important treballarà a explotacions ubicades a altres municipis, però s’allotjaran a Alcarràs. Igualment, es preveu la possibilitat que, tot i els controls, puguin acabar arribar  prop d’entre cent i dues-centes persones sense documentació que, també, arribarien a Alcarràs amb la voluntat de treballar a al campanya fructícola. Aquestes persones, tot i la seva possible presència, no podran treballar perquè la normativa vigent no ho permet.

 

 

Material sanitari i de prevenció

Tot plegat obliga enguany a un esforç addicional per tal de garantir l’abastiment de material sanitari i de prevenció suficient per satisfer les necessitats pròpies de la població i el personal dels serveis municipals i les que es deriven de l’arribada del nombrós contingent de població flotant nouvinguda i vinculada a la campanya fructícola. Des del consistori, es continua amb la producció d’equips de protecció individual i mascaretes mitjançant les impressores 3D ubicades a Centre Cultural lo Casino i gràcies a la col·laboració de diferents entitats coordinades per l’Associació de Mestresses. Avui mateix, per exemple, s’ha iniciat la distribució gratuïta de 765 mascaretes pels infants i adolescents que podran sortir al carrer a partir de diumenge i durant una hora diària. Per les persones temporeres, també s’estan fabricant aquests dies mascaretes que es distribuiran de manera gratuïta.

 

Campanya d’informació i tasques de desinfecció

En paral·lel, i mitjançant cartells en diversos idiomes que se situaran al punts més transitats de la vila, s’informarà les persones temporeres que arriben ara a Alcarràs sobre l’emergència sanitària en curs i les restriccions a la mobilitat en vigor i les normes de seguretat que ha de complir tothom. L’objectiu es garantir que les possibilitats d’eventuals nous contagis es redueixen al mínim. Igualment, continuen les tasques diàries de desinfecció dels espais urbans més transitats i les labors de desinfecció que, dos vegades a la setmana, es fan a l’àrea de la residència Sant Sebastià i a determinats espais sensibles del casc urbà. Aquests dies, a més a més, s’ha realitzat un total de 54 actuacions de persones voluntàries que presten servei a gent gran o persones amb mobilitat reduïda per tal de fer la compra o anar a la farmàcia i, des de Serveis Socials, es dona resposta a totes les demandes de suport alimentari per vulnerabilitat econòmica que arribem. L’increment d’aquestes demandes ha estat notable per raó de l’allargament del període de confinament. Des de que es va activar l’estat d’alarma, a més a més, s’han imposat un total de 98 sancions a persones que han vulnerat d’una o altra manera les normatives vigents. La vigilància arreu del terme continuarà i s’intensificarà amb l’arribada del contingent de població flotant que s’espera.

 

 

Crida a les administracions estatal, autonòmica i les ONG

Des del consistori, igualment i mitjançant un document que a hores d’ara està elaborant-se amb el consens dels tècnics i les autoritats, es farà en els propers dies una crida a les administracions estatal i autonòmica i les ONG per tal que col·laborin amb l’ajuntament d’Alcarràs tot cedint equips, consumibles i personal pel funcionament des allotjaments per persones temporeres que s’han habilitat. “Ens fa falta ajuda per afrontar tot plegat i, per això, fem aquesta crida.”, assenyala l’alcalde d’Alcarràs, Manel Ezquerra.