Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Alcarràs aboca el masclisme a la paperera

Aquest 25 de novembre se celebra el Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones i, durant les setmanes prèvies a aquesta commemoració, els centres de Primària i Secundària d’Alcarràs, juntament amb la Biblioteca Pública Joaquim Montoy, han desenvolupat diferents activitats per conscienciar el jovent en contra del masclisme. Les accions formen part de la campanya d’abast català ‘Diposita Aquí el Teu Masclisme’ que impulsa la Generalitat de Catalunya arreu del país. A banda, i des d’ahir a la nit, l’ajuntament convida a plantar cara a la violència masclista amb un vídeo d’un minut de durada que reivindica la necessitat de que tothom “alci el cap” contra la xacra que és la violència dirigida contra elles.

25/11/2020

Alcarràs aboca el masclisme a la paperera
Mural realitzat pels escolars

Així, i dins de la campanya Diposita Aquí el Teu Masclisme, la Biblioteca Pública d’Alcarràs ha confeccionat una “paperera del masclisme” per dipositar tot tipus de frases que fan referència a actituds masclistes quotidianes. Dins d’aquestes, han destacat les referides, per exemple, a la distribució de les tasques de la llar i la consciència que existeix de la desigualtat laboral entre gèneres: “Frases que ens hem trobat com ara totes les dones al poder, els homes també o Bretxa salarial, les dones treballem gratis així ho evidencien”, expliquen Ester Ibars i Dolors Gòdia, regidores de l’àrea de Dona de l’Ajuntament d’Alcarràs.

Activitats semblants han tingut lloc també aquestes setmanes a l’Institut d’Alcarràs i els dos centres de Primària. Així, els alumne del centre de Secundària alcarrassí han creat també una “paperera del masclisme” i han confeccionant un mural al qual s’identificaven diferents conductes identificades com a masclistes. De nou, la discriminació pel que fa al repartiment de les tasques de la llar ha estat protagonista, en aquest cas juntament amb les dificultats que pateixen les noies a l’hora d’accedir a la pràctica de determinades activitats esportives. A les escoles de Primària,  les activitats realitzades s’han adequat a l’edat dels alumnes i, així, als cicles superiors s’ha abordat el masclisme amb l’anàlisi de contes i cançons, als cicles mitjans s’ha aprofundit sobre les actituds masclistes inconscients i, als inicials, s’ha treballat des de la perspectiva del que suposa fer les coses de manera quotidiana com les faria una nena

 

Vídeo conta la violència masclista

 

A banda, aquest dimarts 24 a la nit, l’ajuntament d’Alcarràs ha estrenat a les xarxes i segons estava previst un vídeo d’un minut de durada rodat en blanc i negre com a una successió de primers plans d’alcarrassins i alcarrassines de totes les edats i condicions que insten tothom a fer un pas endavant i dir no a una xacra que, malgrat totes les iniciatives impulsades els darrers anys des d’entitats i institucions, encara condiciona l’esdevenir de moltes i moltes dones arreu del món i, també, a casa nostra. La peça audiovisual dóna presència a un text estret de la cançó Crida, original del grup alacantí d’ska, dubstep i reggae Aspencat. La cançó forma part del seu segon disc, editat el 2009, Obri la Llauna.

 

El vídeo forma part del seguit d’accions que, amb motiu del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones, s’impulsen a la vila d’Alcarràs enguany. Entre aquestes, cal citar l’acte reivindicatiu que l’Assemblea Feminista d’Alcarràs té previst celebrar el dissabte 28 a partir de les 17.00 h a la plaça de les Escoles Velles i la instal·lació per part de l’Agrupament Escolta Lo Mòtit al Centre Cultural Municipal Lo Casino d’un mural de grans dimensions al qual es recolliran diferents situacions vinculades a la realitat que es vol combatre i que, mitjançant enganxines tipus gomets, podran ser identificades pel veïnat en cas que “les hagin viscut, vist o fet”, expliquen des de l’entitat.