Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Tres mil pagesos i representants d’un centenar d’ajuntaments converteixen Lleida en un clam pel sector agrícola i ramader

Uns tres mil pagesos i cinc cents tractors, segons les entitats organitzadores de la marxa, han convertit aquest 14 de febrer Lleida en un clam en favor de la fruita dolça, un sector que s’ha convertit, a casa nostra i com a conseqüència de la crisi de preus que pateix des de fa cinc anys, en símbol de les extraordinàries dificultats que pateixen a Catalunya i arreu de l’Estat les explotacions familiars, que són unitat bàsica de producció del sector agrícola i ramader.

14/02/2020

Tres mil pagesos i representants d’un centenar d’ajuntaments converteixen Lleida en un clam pel sector agrícola i ramader
La manifestació ha estat multitudinària

La crisi generalitzada que, any rere any, afronten els productors pot arribar, si no hi ha canvis, i segons ha fet palès avui a Lleida al bell mig de la plaça Sant Joan de Lleida l’alcalde d’Alcarràs, Manel Ezquerra, a liquidar un model de creació de riquesa que ha estructurat les relacions socials i econòmiques a la Catalunya interior durant les darreres cinc dècades.

 

Tot plegat, ha cristal·litzat en un Manifest al qual s’ha donat lectura a la plaça i que han fet seu més de 120 ajuntaments de tot el territori. En ell, es reivindica el caràcter estratègic de l’agricultura i s’exigeixen mesures per garantir el seu futur com ara bonificacions fiscals pels pagesos, creació de noves eines de finançament i l’extensió de la PAC al sector fructícola. Ezquerra exerceix com a portaveu d’un col·lectiu al qual s’han encabit consistoris, cooperatives, sindicats agraris, plataformes pageses i organitzacions empresarials des de que, fa gairebé tres mesos un seguit d’alcaldes de municipis fructícoles i representants del sector van començar a reunir-se a Alcarràs per tal de cercar solucions per una crisi que han explicat avui els convocants de la manifestació, posa en risc el futur de tothom a Lleida i a d’altres demarcacions amb estructura econòmica similar.

 

A la manifestació d’aquest 14 de febrer, han participat uns cinc-cents tractors arribats fins la capital lleidatana des de diferents punts de la demarcació mitjançant vuit rutes articulades i tot fent servir vials com ara  l’antiga N-II, emprada pels pagesos arribats des d’Alcarràs i la resta del Baix Segre; la N-240 i la C-12, de les quals han fet ús els tractors provinents de poblacions com ara Maials, Alfès, Menàrguens, Torrelameu i Corbins, o la N-230, emprada pels agricultors d’Alfarràs, Almenar i Alguaire. Des de les Garrigues han arribat fins Lleida també pagesos de Juneda, les Borges Blanques i, a la marxa, han participat igualment agricultors de poblacions com ara Albesa, la Portella, Benavent de Lleida, Vilanova de Segrià i de la província d’Osca. Ezquerra ha destacat el valor de la unitat que s’ha aconseguit: “Aquí, avui, no importen els colors polítics ni les sensibilitats sindicals. Tots ens hem unit en favor del sector que és el motor de la nostra economia i això que ara tenim i tant ha costat d’aconseguir és tot un orgull. Vam començar reunint-nos unes vuit persones fa quasi tres mesos i, ara, la plaça Sant Joan de Lleida és un clam en favor de la fruita dolça”, explica.

 

 

En nom de les diferents organitzacions empresarials i sindicats agraris presents; han parlat, entre d’altres, Pere Roqué (Asaja), Francesc Torres (Afrucat), Joan Caball (Unió de Pagesos), David Borda (JARC) o Jordi Vidal (Plataforma en Defensa de la Fruita). Tots ells han coincidit en destacar el caràcter “definitiu” que pot arribar a tenir pel sector l’actual crisi de preus. “Sense preus justos, no hi haurà fruita ni haurà pobles”, ha advertit Torres just desprès que Roqué recordés als presents que el tancament del mercat rus a la fruita europea “ha estat una conseqüència de decisions malament preses pels polítics europeus” i just abans que Vidal mostrés la determinació del productors en favor del futur del sector tot assenyalant que, a l’actual generació de pagesos, “no li dona la gana” ser la darrera.

 

A la plaça Sant Joan de Lleida han estat avui presents també la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, el Subdelegat del Govern d’Espanya a Lleida, José Crespín, el president de la Comissió d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació del Parlament de Catalunya, Marc Solsona i diferents diputats dels grups catalans al Congrés com ara Laura Borràs, Concep Cañadell o Xavier Eritja. L’alcalde de Lleida Miquel Pueyo, qui ha donat la benvinguda als assistents, i diferents regidors de l’Ajuntament de Lleida han estat presents també a la manifestació i han destacat el valor que el sector primari té dins de l’estructura econòmica catalana i el valor singular que, pel país, suposen l’agricultura i la ramaderia de Lleida, demarcació a la qual han definit tots com a “el rebost de Catalunya”.

 

 

 

 

Tres mesos de treball

La manifestació celebrada a Lleida arriba desprès d’una sèrie de trobades; coordinades per l’alcalde d’Alcarràs, Manel Ezquerra; a les quals els alcaldes de la fruita dolça han informat els diferents representants polítics de la greu situació econòmica dins la qual viuen les explotacions del sector i han plantejat la necessitat de que les administracions activin mesures extraordinàries de finançament, autoritzin els diferents estats per adoptar mesures especials com ara Plans d’Arrencada d’arbres o retirades de producte i, també, disposin tot allò necessari per enrobustir i millorar els controls als quals se sotmeten actualment els productes agrícoles de països tercers tot exigint als responsables d’aquests estats “reciprocitat” pel que fa a sistemes de producció, regulació del medi ambient i condicions laborals si pretenen continuar exportant les seves produccions a països membres de la UE. Les trobades continuaran la setmana vinent, donat que el dia 19 està prevista la visita del President Quim Torra i la consellera d’Agricultura Teresa Jordà a Lleida i arribaran fins el Congrés de los Diputats, on es vol realitzar una compareixença similar a la que es va fer fa uns dies davant la Comissió d’Agricultura del Parlament de Catalunya. Aquest divendres, i durant el seu discurs, Manel Ezquerra ha convidat Torra i Jordà a celebrar la reunió del dia 19 a Alcarràs i no a Lleida.

 

 

Els alcaldes i els representants del sector consideren també que els ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) “haurien d’estar destinats a agricultors professionals” i han de beneficiar també els productors de fruita. A banda, sol·liciten també una “reforma” de l’actual sistema de gestió i prevenció de situacions de crisi per “garantir” la seva autonomia, suficiència i universalitat. La Llei de Cadena Alimentària, que ha de servir per assegurar els pagaments a productors de mercaderies peribles en menys de trenta dies i per definir les pràctiques comercials deslleials. “Vam començar fa 96 dies vuit persones i hem arribat fins aquí. És tot un orgull”, explica Pere Roqué.