Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Les reivindicacions dels alcaldes de la fruita dolça i les organitzacions agràries se sotmetran a debat a la Comissió d’Agricultura del Parlament

Les reivindicacions dels alcaldes i regidors de prop d’una cinquantena d’ajuntaments de municipis productors de fruita dolça, d’Afrucat, d’ASAJA, de JARC, d’Unió de Pagesos, de la Federació de Cooperatives Agràries de Lleida i de la Plataforma en Defensa de la Fruita Dolça s’inclouran a l’Ordre del Dia de la propera Comissió d’Agricultura del Parlament de Catalunya, la qual està prevista el proper 28 de gener. Dins d’ella, un grup de representants del col·lectiu, podrà exposar davant els diferents grups parlamentaris de la Cambra. Així ho ha anunciat avui Marc Solsona, president de la citada Comissió, qui ha rebut aquest matí al Parlament de Catalunya a les 12.00 a una àmplia representació d’un col·lectiu que, des del passat mes de desembre, ha activat un seguit de reunions amb representants de les diferents administracions amb competències en matèria agroindustrial amb les quals pretén sensibilitzar l’opinió pública i els diferents agents amb poder de decisió sobre la situació límit a la qual ha abocat al sector la crisi de preus que viu la fruita dolça des de fa cinc anys.

16/01/2020

Les reivindicacions dels alcaldes de la fruita dolça i les organitzacions agràries se sotmetran a debat a la Comissió d’Agricultura del Parlament
Els alcaldes de la fruita, al Parlament

Abans de la trobada que han mantingut al Parlament amb Marc Solsona i diferents membres dels grups polítics que integren la Comissió d’Agricultura, els alcaldes de la fruita dolça s’han reunit també amb Ferran Tarradellas, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, per plantejar la necessitat d’implementar des de l’administració comunitària un seguit de mesures per garantir el futur del sector. D’entre les més destacades, figura la inclusió de les fruites i les hortalisses espanyoles dins el llistat de cultius que permeten els seus productors rebre ajuts de la PAC.

 

 

 

La reunió amb Tarradellas ha permès els alcaldes de la fruita dolça desgranar davant del màxim representant de la Comissió Europea a Barcelona les raons de la greu situació econòmica dins la qual viuen les explotacions del sector tot plantejant la necessitat de que la administració comunitària activi mesures extraordinàries de finançament, autoritzi els diferents estats per adoptar mesures especials com ara Plans d’Arrencada d’arbres o retirades de producte i, també, disposi tot allò necessari per enrobustir i millorar els controls als quals se sotmeten actualment els productes agrícoles de països tercers tot exigint als responsables d’aquests estats “reciprocitat” pel que fa a sistemes de producció, regulació del medi ambient i condicions laborals si pretenen continuar exportant les seves produccions a països membres de la UE.

 

Actualment, i així s’ha explicat davant Tarradellas, existeix un decalatge de vint cèntims per kilogram de fruita que impedeix els productors cobrir costos. Per superar aquesta situació, el sector planteja diverses solucions, una de les quals es la inclusió de la fruita dolça com a cultiu beneficiari dels ajuts de la PAC. Els ajuts, han destacat, “haurien d’estar destinats a agricultors professionals amb dedicació mínima del 50% a l’activitat”. A banda, els alcaldes de la fruita i els representants del sector han reivindicat davant Tarradellas la necessitat de “reformar” l’actual sistema de gestió i prevenció de situacions de crisi per “garantir” la seva autonomia, suficiència i universalitat. La Llei de Cadena Alimentària, que ha de servir per assegurar els pagaments a productors de mercaderies peribles en menys de trenta dies i per definir les pràctiques comercials deslleials, també ha figurat dins la trobada.

 

 

 

Les reivindicacions dels municipis de la fruita arribaran fins la Comissió d’Agricultura del Parlament de Catalunya

 

Aquest dijous, els alcaldes de la fruita dolça s’han reunit també amb Marc Solsona, President de la Comissió d’Agricultura del Parlament de Catalunya i portaveus dels diferents grups parlamentaris a la Comissió. A la trobada, com ja es va fer el passat 7 de gener a la reunió mantinguda amb Ramon Farré, delegat dels Serveis Territorials del Govern de la Generalitat a Lleida; s’han exigit “increments considerables” a les partides pressupostàries destinades al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per tal de mantenir l’equilibri territorial, l’activació d’eines de finançament suficients per garantir els agricultors poder iniciar la campanya 2020, un Pla d’Arrencada d’abast estatal que permeti reduir la producció en un 30% , bonificacions fiscals en matèria d’IBI rústic, IRPF i quotes de la Seguretat Social, l’aplicació del Codi de Bones Pràctiques al sector agroalimentari, la implantació d’un model de distribució amb preus mínims i l’activació de campanyes de sensibilització de l’opinió pública per garantir que els productors reben una compensació justa pel fruit de la seva feina.

 

Solsona, qui també és alcalde del municipi lleidatà i fructícola de Mollerussa, ha valorat juntament amb els representants dels altres grups polítics presents a la trobada la “importància” de la unitat que el sector està demostrant, s’ha compromès a activar els mecanismes necessaris per portar les reivindicacions dels municipis de la fruita dolça fins la propera sessió de la Comissió d’Agricultura, que tindrà lloc el 28 de gener. Manel Ezquerra, alcalde d’Alcarràs, ha destacat en representació dels diferents consistoris i organitzacions implicades “la urgència” dins la qual viu un sector que “ha modelat l’economia i les maneres de viure al sud Lleida i la Vall de l’Ebre” durant dècades i és encara avui motor de l’economia. “Cal lluitar plegats per garantir el seu futur. Sense la fruita, Lleida esdevindrà un desert econòmic i demogràfic”, explica Ezquerra.