Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Els pobles de la fruita es manifestaran a Barcelona en demanda de respostes a la catàstrofe causada per les gelades

Representants d’un total de 23 municipis fructícoles entre els quals figura Alcarràs, la Plataforma en defensa del sector de la fruita, el sindicat agrari ASAJA i la plataforma Salvem la Pagesia-Defensem el Món Rural han explicitat aquest 19 de maig el seu suport a la marxa lenta mitjançant automòbils particulars que portarà aquest 24 de maig a, com a mínim, dos centenars de pagesos i representants de municipis fructícoles fins a la plaça Sant Jaume de Barcelona, on volen mostrar el seu descontent amb la resposta “insuficient” que el Govern de Catalunya i, més en concret, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha donat a la catàstrofe econòmica que han generat les gelades d’aquest mes d’abril a les economies de la pagesia i els municipis fructícoles. 55 dies després d’aquella circumstància, expliquen els convocants, no hi ha cap resposta concreta.

19/05/2022

L’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés, considera la marxa convocada per aquest 24 de maig “del tot adient” i convida tothom a participar-hi perquè, ha dit, “la lluita de la pagesia, és la lluita de tothom qui viu als pobles de la fruita, perquè si la pagesia viu dificultats, el sector serveis i la indústria auxiliar també pateixen”. Així, assenyala l’alcalde alcarrassí, “cal que tothom es mobilitzi i, per això, des de l’Ajuntament d’Alcarràs donem tot el suport a la manifestació, perquè ja han passat molts dies des que va gelar i els nostres pagesos i pageses no tenen encara cap resposta a les seves demandes, entre les quals s’inclouen bonificacions fiscals, ajuts directes i, igualment, un canvi en el sistema d’assegurances, que actualment penalitza els episodis successius de gelades com els que s’han viscut aquests darrers anys. Calen respostes i el sector les necessita aviat”, explica. La mobilització compta amb el suport de 23 municipis productors com ara Alcarràs, Torres de Segre, Aitona, Seròs, Maials, la Granja d’Escarp, la Portella, Torrefarrera,, Torre-serona, Benavent de Segrià, Juneda, Alfarràs, Castelldans, Bell-lloc d’Urgell, Alcoletge, Ivars de Noguera, Albatàrrec, Sarroca de Lleida, Alpicat, Almacelles, Artesa de Lleida, Rosselló, Penelles i el Cogul. A la roda de premsa d’aquest 19 de maig han estat presents representants d’alguns d’aquests municipis com ara alcaldes i regidors d’Alcarràs, Albatàrrec, Torres de Segre, la Granja d’Escarp i Aitona.

 

Marxa lenta fins Barcelona

Així, i per mirar d’aconseguir aquestes respostes que es necessiten, la Plataforma en defensa del sector de la fruita ha convocat per aquest 24 de maig una marxa lenta fins a la plaça Sant Jaume de Barcelona, on esperen poder parlar amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera, d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà: “ha passat més d’un mes i no podem esperar. Necessitem els ajuts que ens pertoquen per poder tancar aquesta campanya com puguem i preparar la vinent. El nostre plantejament és sortir d’Alcarràs a les 7.00 h i fer dues parades, una a Torrefarrera a les 7.30 h i altra a Mollerussa a les 8.00 h per aplegar més persones. A Barcelona, esperem ser rebuts pel president i la consellera i trobar les respostes que ens fan falta”, explica Jaume Molló, portaveu de la Plataforma en defensa del sector de la fruita. Per la seva part, Manel Ezquerra, portaveu de la plataforma Salvem la Pagesia-Defensem el Món Rural, ha explicat que, en tractar-se d’una acció impulsada per entitats que formen part d’aquesta organització, Salvem la Pagesia –Defensem el Món Rural, “dona suport” de la mateixa manera que ho fa “amb altres iniciatives” que impulsen “altres membres”. Jordi Vidal, coordinador de la sectorial de fruita dolça d’ASAJA, ha recordat que han passat ja “55 dies” des que es van patir les gelades i que, malgrat això, encara no hi ha respostes per una situació “que afecta tothom”. Finalment, Manel Solé, alcalde de la Granja d’Escarp, ha recordat que el sector fructícola “és molt important territorialment” i que, en conseqüència, “cal que el nostre Govern prengui decisions”.