Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

El Baix Segrià i el Baix Cinca exigiran plegats un Pla Pilot de vacunació per immunitzar tota la població dels municipis amb indústries agroalimentàries

Alcaldes i regidors de municipis fructícoles i agroalimentaris com ara Alcarràs, Soses, Aitona, Massalcoreig, la Granja d’Escarp, Seròs i Almudàfar s’han reunit aquest 4 de maig a Alcarràs en una trobada a la qual també han pres part David Masot, president del Consell Comarcal del Segrià, i Marco Antonio Ibarz, president de la Comarca del Bajo Cinca, per tal de consensuar estratègies conjuntes que seran traslladades al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el Departamento de Sanidad de la Diputación General de Aragón perquè, des de les administracions de rang superior, s’implementin mesures per reduir “al màxim” la possibilitat de nous confinaments perimetrals com els que es van viure al Baix Segrià l’estiu del 2020 i el que viu ara mateix a Fraga, la capital del Baix Cinca. Per aconseguir-ho, els alcaldes plantegen la necessitat de vacunar “tota la població” dels municipis fructícoles i agroalimentaris.

04/05/2021

El Baix Segrià i el Baix Cinca exigiran plegats un Pla Pilot de vacunació per immunitzar tota la població dels municipis amb indústries agroalimentàries
reunió a Alcarràs

L’exigència, formulada amb reiteració durant les darreres setmanes des d’Alcarràs i altres municipis baixsegrianencs, es fa extensiva ara al Baix Cinca, una comarca amb la qual, recorda l’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés, compartim el model productiu i el model de gestió dels contingents de treballadors de temporada i, fins i tot, l’estructura de la població”. Tot plegat, “juntament amb el patiment afegit que els confinaments perimetrals de l’any passat al Baix Segrià i, també, els d’enguany a Fraga” i les seves “conseqüències molt negatives per empreses i famílies” fa que els alcaldes i regidors de l’àrea, recorda Janés, “hàgim entès que cal anar plegats i traslladar a les respectives administracions territorials les demandes que, des del coneixement del territori, exigim des de fa setmanes i de forma individual des de cada municipi”.

 

Vacunar tota la població

L’exigència principal, recorda Manel Ezquerra, primer tinent d’Alcalde de l’Ajuntament d’Alcarràs, “és un Pla Pilot de vacunació per tota la població el qual ens permetria evitar nous confinaments perimetrals i no afegir al patiment que genera la pandèmia el neguit que provoquen les seves conseqüències econòmiques. En plena pandèmia, dupliquem la població en el nostre territori i aquest fet implica un risc afegit el qual ens singularitza i exigeix actuacions específiques”, assenyala. Aquesta vacunació, han coincidit els alcaldes i regidors presents, pot continuar-se realitzant per franges com fins ara per tal d’immunitzar primer els més vulnerables i, a continuació, garantir també la immunitat dels treballadors essencials i, també, la dels treballadors de la fruita i d’altres sectors de la indústria agroalimentària com ara les indústries càrnies: “volem cuidar les persones i preservar l’activitat als nostres municipis per garantir el futur de tothom. Per això fem aquesta demanda conjunta amb el Baix Cinca, perquè som territoris interconnectats”, explica Jordi Janés. “Les fronteres són línies i la realitat socioeconòmica les desborda. Per això calen accions conjuntes”, apunta Ezquerra. Al Baix Segrià, més d’un 60% de la població amb més de 60 anys està immunitzada. Pel que fa a les persones amb més de 70, el percentatge de vacunats supera el 75% i, en el cas de més grans de 80, supera el 94%.

 

Interlocució amb els respectius departaments de Salut

Un cop consensuada la petició d’un Pla Pilot de vacunació universal per als municipis fructícoles i agroalimentaris, el Consell Comarcal del Segrià i la Comarca del Bajo Cinca traslladaran al Departament de Salut del Govern de la Generalitat de Catalunya i al Departamento de Sanidad de la Diputación General de Aragón el plantejament del territori amb la voluntat que totes dues administracions plantegin al Govern de l’Estat espanyol una petició conjunta. David Masot, president del Consell Comarcal del Segrià i Marco Antonio Ibarz, president de la Comarca del Bajo Cinca així s’han compromès a fer-ho en entendre que, com destaquen els diferents alcaldes –ells mateixos, com a alcalde de Maials i alcalde Saidí, són primers edils de municipis agroalimentaris- cal una unitat d’acció per evitar nous confinaments perimetrals.

 

Més agilitat

A la trobada, s’ha constatat també el neguit que genera al Baix Segrià l’ajornament de les mesures concretes de suport als municipis. La inexistència enguany d’un pla concret encarat a donar suport els municipis en les inversions derivades de la implementació de mesures de seguretat vinculades a la pandèmia durant la campanya, les dificultats que compliquen la contractació, amb càrrec al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), de treballadors comunitaris per garantir una campanya tranquil·la i la preocupació que genera la possibilitat que arribin al territori persones sense contracte que vulguin treballar al camp en un any al qual les gelades del març han reduït de manera dràstica les necessitats de mà d’obra preocupen uns ajuntaments que demanen “molta més agilitat” a les administracions de rang superior.