Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Alcarràs formalitza el tancament de la tramitació dels terrenys de l’escola Parc del Saladar

L’ajuntament d’Alcarràs ha completat, avui i amb la signatura dels acords de pagament amb els titulars dels drets derivats de la cessió original, la tramitació derivada de la cessió a l’Ajuntament d’Alcarràs, ara fa 15 anys, dels terrenys als quals avui és l’escola Parc del Saladar, la segona escola pública del municipi. A la signatura, han estat presents l’alcalde, Jordi Janés i els representants de la mercantil creditora i, amb ella, s’evita una judicialització de resultat incert la qual podria haver comportat reclamacions addicionals per valor de fins a 400.000 euros.

12/01/2021

Alcarràs formalitza el tancament de la tramitació dels terrenys de l’escola Parc del Saladar
Acte de signatura

La signatura avui feta efectiva dóna seguiment a l’aprovació, per part del Ple Municipal d’Alcarràs aquest darrer 30 de juliol, d’un acord de transacció  que tanca l’expedient vinculat a la cessió al consistori fa 15 anys per part d’un particular de la parcel·la que avui ocupa l’escola Parc del Saladar. Mitjançant l’entrega de 250.000 euros en diners i la cessió en permuta del domini sobre tres solars de propietat municipal valorats en 782.512 euros es posa fi a tres lustres de tràmits i es tanca definitivament la porta a una eventual reclamació judicial d’incert resultat que hauria pogut obligar el consistori a afrontar reclamacions d’interessos de les quals es derivarien molt probablement pagaments de més de 400.000 euros addicionals que, en cap cas, el consistori està en condicions de satisfer.

“Amb el que signem avui, posem fi a una tramitació de tres lustres. Satisfem ara el deute d’1,09 milions que hi havia i ho fem amb una entrega de diners i de terrenys per posar fi a tot plegat i evitar reclamacions futures que farien trontollar encara més les finances públiques, les quals ens vam trobar en un estat molt delicat en entrar a govern i com a resultat de la gestió econòmica incomprensible que es va fer durant la darrera legislatura”, explica Jordi Janés, alcalde d’Alcarràs. “Hi havia un deute que calia pagar per evitar més complicacions i així ho hem fet. Qui paga descansa i evita greuges futurs”, ha reiterat avui Manel Ezquerra, primer tinent d’alcalde alcarrassí.

 

15 anys de tràmits  

L’origen de tot plegat es remunta fins a 2005, any al qual el creixement d’Alcarràs va convertir en inajornable la construcció d’un nou col·legi. Per fer-ho, la Generalitat exigia un solar urbanitzat, de propietat municipal i amb superfície suficient que, a Alcarràs, no existia llavors. En conseqüència i amb la voluntat de no ajornar més la nova escola, el consistori va arribar a un acord amb l’empresa llavors propietària dels terrenys que ara ocupa el nou centre per disposar de manera immediata d’un terreny apte per la nova escola. L’acord comportava com a contraprestació l’entrega en un termini màxim de quatre anys d’una parcel·la urbanitzada de valor equivalent a la que va ser lliurada al consistori i, si no es feia així, el consistori havia d’abonar al propietari 1,09 milions d’euros. L’entrega de terrenys a la qual es va comprometre el consistori no es va fer efectiva un cop transcorreguts els quatre anys establerts a l’acord, però, de manera sorprenent, ningú no va reclamar els 1,09 milions que el consistori devia. La crisi del sector immobiliari primer i la crisi bancària que va comportar la desaparició de diferents entitats financeres després van generar una situació inèdita de la qual el consistori se’n va beneficiar de manera momentània. El deute que mantenia l’Ajuntament d’Alcarràs va anar així passant de mans durant aquells anys; però, finalment; l’any 2014, la mercantil lleidatana i l’entitat bancària llavors propietàries dels citats drets de cobrament van reclamar-los.

El consistori alcarrassí de llavors es va personar a un acte de conciliació al qual es va substanciar un nou acord segons el qual, i així va quedar acceptat per les parts, el deute s’havia de satisfer amb terrenys i diners de manera que, si els terrenys entregats no tenien un valor equivalent al del deute, s’havia d’entregar també una quantitat en metàl·lic. La situació va quedar llavors en suspens fins que, el maig del 2019, els creditors van reclamar el pagament. Ara, un any i mig després, tot queda tancat definitivament. “Ara, definitivament, tot és història: Alcarràs té l’escola que necessitava, els propietaris han cobrat, no hi haurà més reclamacions i podem dir que, el nostre, és un ajuntament amb paraula. Ara, el que hem de fer, és treballar plegats per garantir els serveis que necessita el veïnat i no veure mai més com una tramitació s’allarga de manera tan feixuga com aquesta que ara tanquem”, explica l’alcalde, Jordi Janés.